Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408872    
Honlapkeszites

Július 15. - A Bíróságok Napja

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében a Bíróságok Napja július 15-e, amely a bíróságokon - az igazságügyi alkalmazottakra is kiterjedõen - munkaszüneti nap.


A Bíróságok napjáról 2000. június 24-én döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), megünnepelésére hazánkban elsõ alkalommal 2001-ben került sor. A törvény 2008-tól nyilvánította bírósági munkaszüneti napnak július 15-ét, a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját. Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás mûködésének meghatározó állomása volt. A jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás szétválasztását, kimondva: „Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik. Sem a közigazgatási, sem a birói hatóságok egymás hatáskörébe nem avatkozhatnak.”

Kiemelkedõ jelentõségû volt a törvénycikkben a bírói függetlenség deklarálása: eszerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejû szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták elsõ ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétõl a bíró - a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve - elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált.

E napot követõen kezdõdik az augusztus 19.-ig tartó törvénykezési szünet a bíróságokon.

 

Dr. Beznicza Árpád sajtószóvivõ2016-07-14 07:03:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül