Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772269    
Honlapkeszites

Göcseji Dombérozó - Háromnapos programsorozat kezdõdik a zalai falvakban

A göcseji falvak kulturális, néprajzi értékeit, népmûvészetét, gasztronómiáját, a tájegység természeti szépségét mutatják be a pénteken kezdõdõ, Göcseji Dombérozó elnevezésû háromnapos programsorozaton.


A Göcseji Civil Társaság a hagyományteremtõ kezdeményezéssel a göcseji - a "szegek" vidékeként is emlegetett - településeken élõket szeretné összefogni - mondta el Magai Ágota, a tavaly alapított társaság tagja.     

Az elsõ Göcseji Dombérozón két település - Milejszeg és Becsvölgye - mutatkozik be. A programsorozat nyitányaként pénteken Milejszegen a Pajtagelériában Págyi Zsóka képzõmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás. A közönség találkozhat Szakál Istvánnal, a Göcseji tájszótár címû kötet szerzõjével, a milejszegi amatõr színtársulat pedig meglepetéssekkel tûzdelt produkcióval szórakoztatja a közönséget.     

Becsvölgyén a Kislengyel Malom Kulcsosházban a húsz fõbõl álló gyermekcsoport a színjátszó és képzõmûvészeti tábor záró elõadását mutatja be. Weöres Sándor Holdbeli csónakos címû mûvének színpadi változatához Tóth József festõmûvész készített díszletet, a tábor mûvészeti vezetõje Börcsök Enikõ.     

Szombaton Becsvölgyén, a faluház elõtti téren helyi termékek vásárával, hagyományõrzõ együttesek fellépésével kezdetét veszi a Göcseji Hacacáré címû népmûvészeti forgatag.     

Vasárnap a vidék legszebb tájait barangolhatják be az érdeklõdõk: Becsvölgyérõl, a faluháztól gyalogos, kerékpáros és motorosok túrákat indítanak.     

Milejszegen a Zsuppán-kertbe várják a vendégeket: lesz kézmûves vásár, Kovács Gyula erdész a göcseji értékvédelemrõl tart elõadást, Kárpáti János pedig göcseji adomákat idéz fel. A kicsiknek Navratil Andrea énekel és mesél, és a gyermekeknek szól Kárász Eszter színmûvész és Eszterlánc Együttes interaktív mese koncertje.     

Becsvölgyén a református templomban orgonakoncertre várják az érdeklõdõket, a faluház környékén a TMK ROCK Band, majd Oláh Ibolya ad koncertet - sorolta a programokat Magai Ágota.     

Szólt arról is, hogy a vendégeket gazdag göcseji ételekkel is várják: pénteken babgulyás fõ a kondérokban, szombaton göcseji babos káposzta és vadpörkölt lesz a menü, de a gasztronómiai kínálatban göcseji répaleves és birkapörkölt is szerepel.     

A Göcsej a Zala, a Válicka és a Kerka folyó közti rendkívül tagolt, gazdag növénytakarójú tájegység. A csaknem 650 négyzetkilométer kiterjedésû terület mintegy 70 települést foglal magába.

MTI - Kanizsa2016-07-14 04:33:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül