Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415038    
Honlapkeszites

Bivalyfesztivál Kápolnapusztán

Megismerni a bivalyokat és közben kikapcsolódni, szórakozni.


Ez volt a célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendezvényének. A bivaly egykor a magyar gazdaságok egy részének nélkülözhetetlen haszonállata volt. Az agrárium átalakításával a bivalyok szerepe a múlt század hatvanas éveire jelentéktelenné vált, számuk kritikus szintre csökkent. A kilencvenes évek elején a fajta megmaradása érdekében rezervátumokat hoztak létre a génállomány megõrzése érdekében. A legnagyobb a Zalakomár melletti Kápolnapusztán található.

Már a rendezvény kezdetekor rengeteg volt a vendég Kápolnapusztán, a bivalyrezervátumban vasárnap megtartott Bivalyfesztiválon. Kétszáz bivaly él a területen, három gulyában. Õk békésen és tétlenül szemlélték a látogatók áradatát, pedig eleik egykor kemény munkát végeztek a magyar gazdaságokban.

Kovács Zoltán a BFNP természetvédelmi õre azt mondta: "Most bemutatási célt szolgálnak és a génmegõrzést, régen viszont használták az igaerejüket, fölhasználták a húsukat, a csontjukat, a bõrüket, tehát négyes hasznosítása is volt ennek a bivalynak, sõt, hát a tejet is szívesen fogyasztották, ugyanis sokkal erõsebb mint a tehéntej."

A rezervátum fõ célja a génállomány megõrzése, az állatok életének bemutatása. Ezt a célt szolgálta a fesztivál, melyen a látogatók számos egyéb élményhez is juthattak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendezte esemény színpadán környékbeli amatõr népi együttesek léptek fel, nagy siker volt az állatsimogató, sok vendéget vonzott a kirakodóvásár, a termékbemutató.

Fejes Éva a BFNP turisztikai referense szerint: "Mindez még kapcsolódik a bivalyfesztivál egyik fontos céljához, különösen itt a Kis-Balaton környékén, ahol ugye Zala megyei kistelepülések találhatók, ennek közösségteremtõ, pontosabban közösségmegtartó ereje is van."

Nagy siker volt a fesztivál vendége, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány részvétele is, a védendõ társait képviselõ madarat sokan megsimogatták.

Klein Ákos a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetõje elmondta: "Elsõsorban Zala és Somogy megyében tevékenykedünk, egy friss adat, hogy Zala megyében 80 költõhelyet néztünk meg , és körülbelül húsz helyen költöttek idén a baglyok."

Késõ délutánig tartott a rendezvény, mely a látogatók révén sok hívet szerzett a természetvédelem, a fajtafenntartás, a hagyományos értékek megtartása ügyének.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-07-05 05:50:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül