Ma 2023. 10 4.
Ferenc, Hajnalka napja van.
Látogatók száma : 56019518    
Honlapkeszites

Kanizsai egyetemisták és középiskolások a Kõszegi Nyári Egyetemen

A 21. kõszegi Nemzetközi Nyári Egyetem egyik napján a nagykanizsai Kraft-Pont meghívására és szervezésében a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának hallgatói mellett nagykanizsai középiskolások vettek részt.


A kétórás kõszegi városnézést követõen a 16 nagykanizsai résztvevõ Dr. Benjamin Barber „Mi lenne, ha polgármesterek irányítanák a világot?” címû elõadását hallgatták meg. Az amerikai politológus professzor, politikai elemzõ és tanácsadó szerint globalizált világunkban egyre nagyobb jelentõséggel bír a városvezetõk szoros együttmûködése. Ennek érdekében egy szövetségre van szükség, amely lehetõséget nyújt a városoknak és gyakorlatias, problémamegoldást célzó vezetõiknek az együttmûködésre, közös politikai irányelvek létrehozására, illetve közös cselekvés kialakítására a határokon átívelõ, sürgetõ problémák kezelésében.

Barber szerint a mai kaotikus világban elõny kovácsolható, ha fejlõdõ régiókra és városokra ruháznánk át olyan hatalmi döntéseket, ügyeket, melyek globális vagy országos szinten nehezen, vagy csak nagyon lassan megoldhatók. Ilyen például a klímaváltozás következményeinek helyi kezelése, a menekültkérdés problémája, vagy éppen a társadalmi egyenlõtlenség és az ebbõl fakadó szociális és egyéb biztonsági kérdések.

A Polgármesterek Globális Parlamentjének rendszeres éves találkozójának legközelebb Hága ad otthon szeptember 10-12 között. A kezdeményezéshez és a hálózat létrehozásához olyan városok jelenlegi és volt vezetõi csatlakoztak már, mint London, Toronto, Palermo, Mannheim, Varsó, Rio, de Janeiro, Dakar, Fokváros vagy éppen Amman.

A második elõadó Porga Gyula, Veszprém város polgármestere volt, aki a Pannon Városok Szövetségében rejlõ lehetõségeket mutatta be – tájékoztatta lapunkat Dr. Keller Krisztina, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egyetemi docense.

Kanizsa2016-07-05 05:28:00


További hírek:


OKTATÁS ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül