Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338263    
Honlapkeszites

A diákmunka esetében is fontos a munkaszerzõdés

A nyári diákmunka vállalásánál is fontos a munkaszerzõdés készítése, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét, munkakörét, a munkavégzés helyét, a munkaviszony idõtartamát, illetve azt, hogy teljes vagy részmunkaidõs a foglalkoztatás - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti fõosztálya a tárca honlapján közzétett tájékoztatásában.


A diákmunka vállalásánál a foglalkoztatás legfontosabb szabályait jelenleg a Munka törvénykönyve tartalmazza, azonban szeptember elsejével már a szövetkezeti törvényt kell alkalmazni a diákok munkavállalásánál.     

Az új szabályozás a legfontosabb munkajogi garanciák megtartása mellett fizetett szabadságot is biztosít majd a diákoknak. A jelenlegi szabályozás szerint ha a diák iskolaszövetkezeti keretek között vállal munkát, akkor nem jár neki szabadság - emlékeztetnek.       

Kiemelik, hogy az, aki még ezen a nyáron iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, a tagsági jogviszony mellett munkaviszonyt is létesít az iskolaszövetkezettel. Ezt a foglalkoztatási formát azonban csak nappali tagozatos tanuló tudja igénybe venni. Szeptember elseje után viszont a diákok és az iskolaszövetkezetek közötti munkaszerzõdések megszûnnek, és a feleknek új, személyes közremûködésrõl szóló megállapodásokat kell kötniük.       

A tájékoztatás szerint a 16. életévét betöltött személy munkaszerzõdése csak a törvényes képviselõje hozzájárulásával érvényes.     

A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie az adóhatóságnak. A bejelentésrõl utólag a www.magyarorszag.hu honlapon lehet tájékozódni.     

A diákok egyszerûsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezõgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követõ napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony - ismertették.     

A munkavégzés korlátai közül kiemelték, hogy a fiatalkorúak nem végezhetnek éjszakai munkát, nem rendelhetõ el számukra rendkívüli munkavégzés, napi munkaidejük nem haladhatja meg a 8 órát.     

A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság idõarányos részét vehetik igénybe. Ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.     

Hangsúlyozták, hogy az egyenlõ bánásmód - tehát az egyenlõ munkáért egyenlõ bért - elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A munkaszerzõdésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál jelenleg bruttó 111 000 forint.

MTI - Kanizsa2016-06-26 05:09:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül