Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044655    
Honlapkeszites

Göcsej és Örség hagyományos körtefajtái

A fenti címmel a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiadásában megjelent könyvet és a hozzá kapcsolódó kiállítás anyagát mutatta be a Halis István Városi Könyvtárban Darázsi Zsolt, az alapítvány ügyvezetõje.


A könyv – mely több mint 200, a tájegységre jellemzõ körtefajtát szemléz leírással és fotókkal –, tematikus folytatása az Õrség és Göcsej hagyományos almafajtái címû, 2014-ben kiadottnak. Népszerûségét jelzi, hogy hónapok alatt elfogyott a boltokból és azóta sem hozzáférhetõ. A sajtótájékoztatót követõen a Halis Olvasótábor résztvevõi is megismerkedhettek e kedvelt gyümölcsünk fajtáival.

A körte fajai Európában és Ázsiában honosak. Az Európában elterjedt vadkörte vagy vackor gyakori még a Kaukázusban és Közép-Ázsiában is. Termesztett körtefajtáink legnagyobb részt ehhez a fajhoz tartoznak. A vad és termesztett körtérõl a középkori oklevelek növénynevei között olvashatunk. A fajtanévre vonatkozó legelsõ magyar nyelvû adat 1258-ból való: sárkörtvél (sárga körte). A kiadvány árusítását a Civil Iroda segíti.

B.E.2016-06-25 11:16:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül