Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410919    
Honlapkeszites

Megkezdõdött az aratás, jó közepes termés várható

Az õszi árpa aratásával megkezdõdött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek jó közepes termésre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára.


Az Aratási Koordinációs Bizottság idei elõ ülését követõen Czerván György elmondta: õszi búzából a betakarításra váró terület 966 ezer hektár, 72 ezer hektárral kevesebb a tavalyinál. A terméshozam hektáronként átlagosan 5 tonna lesz az elõzetes becslések szerint, megegyezik a tavalyival. Országszerte elõreláthatólag 4,8-4,9 millió tonna õszi búzát  takarítanak be.    

Az õszi árpát hétfõig mintegy 1000 hektáron vágták már le - közölte az államtitkár. A hozam 4,9 tonna hektáronként, az elõzetes termésbecslés 4,8 tonna volt. A 270 ezer hektáros vetésterületrõl a szakemberek  mintegy 1,3 millió tonna õszi árpát várnak, többet a tavalyinál - jelezte Czerván György.     

Az államtitkár megemlítette még, hogy repcébõl az elõzõ évhez képest mintegy 13 százalékkal várnak nagyobb hozamot, ami 2,8 tonna hektáronkénti átlagtermést jelent az idén. Így a termés mennyisége országosan elérheti a 717 ezer tonnát (254 ezer hektárról), Ez a mennyiség mintegy 200 ezer tonnával haladja meg a múlt évit.     A jó közepes termésmennyiség, amit a szakemberek az elõzetes becslések alapján várnak a nyári betakarítású növényeknél fedezi Magyarország belsõ felhasználását. Kiemelte így van ez az õszi búzánál is.     

Az árakról azt közölte, hogy januártól március közepéig-végéig a búza és a kukorica ára  is 10-15 százalékkal csökkent. A márciusi mélypont után lassú áremelkedés kezdõdött, a világpiaci tendenciáknak megfelelõen. A kukoricánál az áremelkedés tartóssá vált, a búza ára stagnál, így a tõzsdei árak a múlt évinél 8-10 százalékkal alacsonyabbak, a kukoricánál. a repcénél és napraforgónál magasabban az árak, mint tavaly. Ez az jelenti, hogy a június 20-i jegyzések alapján - a legközelebbi lejáratokra  -  a malmi búza ára tonnánként 43 500 forint, míg egy évvel korábban ez 48 ezer forint volt. A kukorica esetében a kötés 52 ezer forint tonnánként, tavaly ugyanebben az idõben 41 ezer forint volt a tonnánkénti ár.     

Czerván György beszélt az eddig beérkezett kárbejelentésekrõl is, elmondta: eddig 65 600 hektárra érkezett be kárbejelentés  a gazdáktól. Ennek nagy részét a tavaszi fagykárok teszik ki, fõként a szõlõ és gyümölcsültetvényekben keletkezett kár, több mint 43 ezer hektáron. A gabonánál elsõsorban a belvíz okozott kárt, mintegy 11 ezer hektáron. Az utóbbi két hétben pedig a jégesõ okozta kár bejelentése nõtt, és most már megközelíti a 9 ezer hektárt. Az utóbbi egy héten 3 ezer hektárra jelentettek jégkárt. A keddi jégverés okozta károk felmérése jelenleg is tart, fontos, hogy az érintett gazdák 15 napon belül jelentsék be a kárt. A múl év hasonló idõszakáig 51 ezer hektárra érkezett kárbejelentés - emlékeztetett.     

Közölte: napokon belül megkezdõdik a repce, és Péter-Pál napja környékén pedig elkezdõdik a búza aratása az országban. Mindehhez Vancsura József a gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfûzte, a gazdák felkészültek az aratásra, és a kedvezõ áralakulásban reménykednek.     

Kérdésre Vancsura József elmondta: a napraforgó fehérpenész fertõzésével (Sclerotinia sclerotiorum) kapcsolatban elmondta: a csapadékos idõjárás kedvez a gombabetegségek terjedésének, de a gazdálkodók folyamatosan védekeznek, és pánikra nincs  ok.

MTI - Kanizsa2016-06-23 16:35:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül