Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046873    
Honlapkeszites

Új mûtárgyakkal gazdagodott a Göcseji Múzeum

Kisfaludy Stróbl Zsigmond carrarai márványból készült alkotásával gazdagodott a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és az intézmény tulajdonában került a város 20. századi történetének egyik különleges dokumentuma, egy emlékkönyv is.


A Zalaegerszeg határában 1922-ben létrehozott Magyar Királyi Internálótábor foglyának emlékkönyvét egy aukciós portál kínálta eladásra - mondta el Béres Katalin történész a szerdán, a mûtárgyakat bemutató sajtótájékoztatón.     

A Tanácsköztársaság bukása után a zalaegerszegi fogolytáborban õrizték azokat az embereket, akiket az új hatalom veszélyesnek tartott: volt vezetõket, azok rokonait, hozzátartozóit, a falusi és városi direktóriumok egykori tagjait, a Szovjetunió területérõl visszatérõ hadifoglyokat. Az internálótáborban 1921-ben és 1922-ben több mint 2 ezer embert tartottak fogva, a rabok fele köztörvényes bûnözõ volt. A Szovjetunóval történt hadifogolycsere-egyezményt követõen a táborlakók száma folyamatosan csökkent - idézte fel Béres Katalin.     Hozzáfûzte: a múzeum tulajdonába került emlékkönyvet egy Fazekas Dezsõ nevû - valószínûleg baloldali érzelmû fogoly - vásárolta. A könyvecske borítóján a tábor õrtornyát és barakkjait ábrázoló képet rajzoltak, belsõ lapjain a színházat és a kenyérszállítást megjelenítõ képek találhatók.     

Az 1922 februárja és júliusa között vezetett emlékkönyvben a rabtársak is megosztották gondolataikat: a könyvecskében összesen 42 beírás, gépiparban dolgozó munkások, nyomdászok feljegyzése olvasható. A dokumentumot a múzeum szakemberei elemzik, közismert személytõl származó írást mindeddig nem találtak.     

Az internálótábor - melyet a foglyok Drótfalunak vagy Magyar Szibériának neveztek - 1924 júniusáig mûködött. Az egykori internáló tábor helyén 1925 nyarán tüdõszanatóriumot hoztak létre.     

Az emlékkönyv a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány támogatásával került a múzeum tulajdonába és ugyancsak az alapítvány segítségével vásárolták meg a közelmúltban Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotását is - mondta el Kiss Gábor, a kuratórium tagja.     

A Göcseji Múzeum gyûjteményében Kisfaludy Strobl Zsigmond 260-270 alkotása található, jelentõs részük portré, kisplasztika - mondta el Kostyál László mûvészettörténész. A most vásárolt, carrarai márványból készült portré Kallós Ernõnét, az ország egyik jelentõs iparosának feleségét ábrázolja. Az alkotás - a modell húszas évekre jellemzõ, rövid hajviselete alapján - az 1920-as évek elején készült.     

A Zala megyei születésû Kisfaludy Strobl Zsigmond (1884-1975) - kétszeres Kossuth díjas mûvész - a múlt század harmincas éveiben az angol királyi udvar és a feslõ tízezer legtöbbet foglalkoztatott portrészobrászai közé tartozott. Hagyatéka olyan kulturális vonzerõt jelent Zalaegerszeg számára, amely kevés városnak adatott meg - fogalmazott a mûvészettörténész.     

A mûtárgyakat a Múzeumok éjszakáján láthatja elsõször a közönség.

MTI - Kanizsa2016-06-22 12:58:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül