Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760760    
Honlapkeszites

Kvártélyházi nyár - ZAKO fesztivál és a Csárdáskirálynõ Zalaegerszegen

Július 1-jén megkezdõdik a nyári színházi rendezvénysorozat Zalaegerszegen: a IV. ZAlaegerszegi KOrtárs Mûvészeti Fesztiválon (ZAKO) tíz elõadást mutatnak be a Kvártélyházban, amely saját produkcióként a Csárdáskirálynõvel készül a jubileumi évadra.


Az elsõ nyári színházi fesztivált tíz évvel ezelõtt rendezték meg Zalaegerszeg belvárosában, a Kvártélyház udvarán - idézte fel Balaicz Zoltán polgármester a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a teltházas elõadások azt igazolták, hogy jó kezdeményezés volt a nyári színházi estek helyszínéül a 18. században emelt Kvártélyház udvarát választani.     

A ZAKO nyitóelõadása a M/ámor, vagy amit akartok címû zenés színmû lesz július 1-jén. Shakespeare Szentivánéji álom címû vígjátékának cselekményét Dancser Ildikó mai, magyar környezetbe helyezte - mondta Gáspár Anna, a fesztivált szervezõ Manna Egyesület elnöke. Kitért arra is, hogy az elõadások kiválasztásánál arra törekedtek, hogy vidám, derûs, könnyed darabokat hozzanak Zalaegerszegre, de mûsorban megtalálhatók a komolyabb témájú elõadások is.     

A Katona József Színház a Cosi fan tutte címû izgalmas operabeavató elõadással érkezik Zalaegerszegre. A fesztivál vendége lesz a lendvai Bánffy Társulat is, amely Göncz László Olvadó jégcsapok címû életképét mutatja be.       

A párkapcsolatokról szól a szerelem zsoldosai címû kétszereplõs produkció Bata Éva és Vinnai András elõadásában. Gáspár Anna érdekességként megemlítette, hogy a szerzõ, Vinnai Andrásné évekig a fiókjában õrizte a drámát, a színpadi változat fia biztatására készült el.     

Péterfy-Novák Éva Egyasszony címû monodrámája - Tenki Réka elõadásában - azt érzékelteti, miként lehet derûvel, pozitív életszemlélettel látni és láttatni a tragédiákat. Willy Russell Shirley Valentine címû komédiájában egy negyvenes évei végén járó nõ története elevenedik meg, a rossz házasságban élõ háziasszony - akit Vándor Éva alakít - arról álmodozik, hogyan tehetné színesebbé az életét. A Mary és Max címû elõadást egy gyurmafilm alapján írta és állította színpadra Vaicz Péter rendezõ. A történet egy ausztrál kislány és egy autista amerikai férfi barátságát mutatja be.     

A koncert-színház elõadáson Hernádi Judit lép fel. A ZAKO programjában két gyermekelõadás is szerepel: július 3-án a János vitézt, július 10-én pedig a Gardrób Mûvészeti Csoport interaktív, élõzenés mesejátékát mutatják be Tökváros címmel.     

Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház ügyvezetõje a július 12-én induló saját elõadásokról szólva elmondta, hogy száz évvel az elsõ magyar bemutató után színpadra állítják Kálmán Imre népszerû operettjét, a Csárdáskirálynõt. A Magyar Mûvészeti Akadémia meghívására az operettet novemberben a Hevesi Sándor Színházzal közösen a Pesti Vigadóban is bemutatják. A fõbb szerepeket Bot Gábor, Czegõ Teréz, György János, Debrei Zsuzsanna, Hertelendy Attila, és Virágh József játssza, a rendezõ Tompa Gábor.       

A zalaegerszegi szabadtéri színházban az elmúlt évadok két legnépszerûbb darabját, a Padlás címû musicalt és a Komámasszony címû vígjátékot is láthatja a közönség idén nyáron.

MTI - Kanizsa2016-06-21 08:40:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül