Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408261    
Honlapkeszites

Múzeumok Éjszakája – sokszínû programokkal

Az idén 10. alkalommal csatlakozik a Thúry György Múzeum a Múzeumok Éjszakája elnevezésû országos rendezvénysorozathoz. Június 25-én, szombaton 17 órától négy helyszínen fogadják színes családi programokkal a látogatókat. A rendezvény részleteirõl az együttmûködõ partnerekkel közösen tartott sajtótájékoztatót Száraz Csilla múzeumigazgató az intézményben.

Az igazgató többek között elmondta: kincsekkel, kalandokkal, koponyákkal, érdekes kiállításokkal várják az érdeklõdõket.


A változatos programot együttmûködõ partnereiknek, az Eraklin Táncklub Egyesületnek és a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft.-nek köszönhetik, akikkel közös pályázaton indulhattak a Múzeumok Éjszakája legjobb programjáért. A szavazatok alapján a közönségdíjat a miskolci Herman Ottó Múzeum nyerte el.

Az idei program az új idõszaki kiállítás köré fonódik, melyet dr. Tomka Péter régész, a népvándorláskor egyik legnagyobb hazai kutatója, a szelestei germán temetõ konzulense nyit meg – jegyezte meg Száraz Csilla. Bepillanthatunk a longobárdok életébe és halálába is, illetve abba, hogyan éltek a Dunántúl ezen részén az emberek.

A gyerekeknek ajánlják a hagyományos kincskeresõ kalandtúrát, szintén a germán mitológiához kapcsolódó tûzként ragyogó, csillagokat jelképezõ nyakék megkeresését. A múzeumudvarban bekapcsolódhatnak a hagyományos kézmûves foglalkozások, a fa- és a csontfaragás, a gyöngyfûzés, az agyagozás folyamataiba. A felnõtteknek sem kell unatkozni, részt vehetnek tudományos ismeretterjesztõ elõadásokon. Dr. Tóth Gábor antropológus a temetõi sírok vallomásáról, míg Imrei Ferenc, az Országos Agarász Egyesület elnöke az agarak történetérõl beszél majd.

Lesz még egy kutyákhoz kapcsolódó különleges program, Dog Dancing – Szeifer Diána és Hunor nevû agarának fellépésével.

Az igazgató kihangsúlyozta, a támogatóknak köszönhetõen értékes nyereményeket osztanak ki a feladatlapokat helyesen kitöltõ felnõtteknek és gyerekeknek este 21 órakor a Fõ úti épületüknél. Mivel több helyszínen is zajlanak programok, 17 órától félóránként egy 50 személyes városnézõ kisbusz indul a Centrál elõtti parkolóból, melynek útvonala: Thúry György Múzeum (Fõ út 5.), Képzõmûvészetek Háza – Magyar Plakát Ház (Erzsébet tér 14-15.) – Netta-Pannonia Kft. (Vát út 5.) – Thúry György Múzeum. A helyszínen egy regisztrációs jegyet kell magához vennie az utasnak, és azzel lehet felszállni a buszra. Akik távolabbról, vonattal akarnak utazni Nagykanizsára, hogy részesei legyenek a Múzeumok Éjszakájának, 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak menetjegyet. Természetesen a Múzeumok Éjszkáján kísérõ programként minden kiállítást meg lehet nézni: a Kiskastélyban 17.15 – 20 óra között a Múltbéli Arcok címût, a Sass Brunner és a Z. Soós gyûjteményt bemutató kiállítást; a Magyar Plakát Házban Puchheim és Nagykanizsa képzõ- és iparmûvészeinek tárlatát, ahol a képzõmûvészek bemutatják, hogyan készültek az alkotások; valamint a Kanizsa vár történeti kiállítását 16-24 óra között. A török kori kézmûves foglalkozások és a hastánc 16 – 21 óráig tartanak.

Éjfél után pedig egy kísérteties estét tölthetnek el a múzeumban mindazok, akik zseblámpát is hoznak magukkal.

A Kiskastély programjairól Lexikov Csaba, az Eraklin Táncklub elnöke számolt be. A Képzõmûvészetek Háza udvarába lépõket az egyesület Rio estje várja. Lehet majd csocsózni, gombfocizni, felelevenítenek régi játékokat, például a strikkezést. Beszélgetésre hívnak egy olimpikont, és színes mûsort ad a Marcaliból érkezõ Marcato dobos csapat, akiknek a fellépését az Eriklin szamba-táncosai teszik még hangulatosabbá az ott létrehozott plázson. Egy Copacabanát, homokos tengerpartot szeretnének megjeleníteni pálmafákkal és madarakkal. A Múzeumok Éjszakáján megfáradt kanizsaiaknak koktélokat kínálnak a napernyõk alatt. Horváth Balázs, a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. ügyvezetõje az elmondottakhoz hozzáfûzte: régi álmuk valósult meg azzal, hogy a középkori várkastély helyén tárlat nyílthatott tavaly novemberben. Õk elsõ éjszakázói lesznek a múzeumi programnak, éppen ezért méltó módon szeretnének csatlakozni hozzá. A telephelyen kézmûves foglalkozások várják a látogatókat, az idõsebb korosztály számára biztosan élvezetes lesz a hastánc bemutató is – jegyezte meg. Jó hírként még hozzátette: a cég szállítási kapacitása kibõvült egy nagyobb busszal, ami a látogatók rendelkezésére áll, s mely a cégcsoport színeiben pompázik majd.

B.E.2016-06-16 13:42:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül