Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408342    
Honlapkeszites

A diákmunkások adózása megegyezik a felnõttekével

A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnõtteknek számítanak; a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelõlegként von le a bruttó bérbõl - hangsúlyozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményezõ megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie - tették hozzá.     

A tájékoztatás szerint a tanulókra a  bejelentésre, az adózásra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóra.     

A tanulók szülõi engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidõben a 15 évesek is vállalhatnak munkát, ha általános, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon - hangsúlyozták.     

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkavégzésrõl szóló megállapodás elõtt célszerû ellenõrizni a munkáltatót az adóhivatal honlapján, a www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok címen, mert az adóhátralékos, a felfüggesztett, valamint a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.     

Kiemelték, hogy a foglalkoztató igazolást köteles kiállítani a jövedelemrõl és a levont közterhekrõl, erre a diáknak jövõre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.     

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - szerzõdéshez, az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelezõ.

MTI - Kanizsa2016-06-12 04:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül