Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046121    
Honlapkeszites

Nehéz, de sikeres évadot zár a zalaegerszegi Griff Bábszínház

Nehéz évet zárt a zalaegerszegi Griff Bábszínház: az elõadásaik sikeresek, magas színvonalúak voltak, de megnehezítette a munkát, hogy kevés állandó tagja van a társulatnak - mondta Szûcs István, a bábszínház igazgatója az évadzáró társulati ülésen.


Az öttagú társulat az elmúlt évben többnyire "kevés szereplõs" elõadásokat játszott, a produkciókra vendégmûvészeket hívtak, játékuk, jelenlétük az igazgató szerint ösztönzõleg hatott a társulat munkájára.       

A szerzõdtetések jelenleg is folynak, a következõ évadban valószínûleg négy bábszínésszel bõvül a társulat - fûzte hozzá. Beszámolt arról is, hogy a 2015/2016-os évadban csaknem 280 elõadást játszottak, a nézõszám meghaladta 31 ezret, a bábjátékos produkciókra több mint négyezren váltottak bérletet.     

Kitért arra is, hogy a beszámolók alapján a gyermekek jó élményeket szereztek a bábszínház elõadásain, inkább az õket kísérõ pedagógusok fogalmaztak meg kritikákat. A szakmai értékelés szerint A legkisebb boszorkány - Lázár Ervin sok szálon futó meséje nyomán készült lírai játék - "korszakos elõadás volt", ami meghatározhatja a zalaegerszegi bábszínház következõ elõadásait - tette hozzá.     

Emlékeztetett arra is, hogy megkezdõdött az elsõ zalaegerszegi babaszínházi programsorozat. A négy éven aluli korosztály számára készült elõadás újfajta játékstílust követel a bábszínészektõl, a szövegnélküli játék olyan elemekre - például látvány, hang, szín, mozgás - épül, ami az egészen kicsik számára is izgalmas lehet - magyarázta Szûcs István.     

Az elsõ babaszínházi elõadást, a Pötty címû produkciót tavasszal mutatták be, õsszel pedig a Piros kalanddal folytatódik a babaszínházi-programsorozat a Griffben.     

A 2016/2017-es öt évadban további öt bemutatót tart a zalaegerszegi bábszínház; a mûsortervben népmese-feldolgozás (Lúdas Matyi, Mindentlátó királylány, Holle anyó), modern mese - Szegedi Katalin Lenka és Palkó címû története, Tersánszky Józsi Jenõ Misi Mókus kalandjai címû mûve - is szerepel - mondta el Bartal Kiss Rita mûvészeti vezetõ.       

Az elõadások létrehozásánál külön figyelmet fordítanak az életkori sajátosságokra is: a Lenka és Palkót kifejezetten az óvodásoknak, míg a Szépen szóló babukamadár címû produkciót az iskolás korosztálynak ajánlják.       

A Griff Bábszínházban mutatja be Tóth Mátyás, a Színház és Filmmûvészeti Egyetem hallgatója A háromemeletes mesekönyv címû vizsgaelõadását. Darvasi László bábjátékát Somogyi Tamás állítja színpadra.

MTI - Kanizsa2016-06-12 04:17:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül