Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127448    
Honlapkeszites

Szõke fiú – rajzokban és könyvben

Lovkóné Kiss Kármen mûvésztanár Szõke fiú címû tárlatának megnyitójával, és Szabadi Tibor J. ugyanezt a címet viselõ kötetének bemutatójával folytatódott a Honvéd Kaszinó ünnepi könyvhéthez kapcsolódó programja.

Az intézmény galériájában június 24-ig látogatható kiállítást Szabadi Tibor J. nyitotta meg, közremûködött a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpada.


A Szõke fiú történetével a tükörteremben ismerkedhetett meg a közönség. A mûvet eszperantóból v. Szabadi Tibor J. fordította. Lektorálta: Csere Andrea, a rajzokat v. Kiss Kármen, Lovkóné készítette. A fordítóval Halmos Ildikó igazgató beszélgetett. A szõke fiú vándorútját Antal Gergõ tolmácsolásában követhettük nyomon.

A könyv kiadását Kristján Eiriksson, a fordító, szerkesztõ izlandi barátja támogatta. Az õ segítsége nélkül nem jelenhetett volna meg. Amikor eszperantó témában, barátja meghívására 2007-ben Izlandra utazott elõadást tartani, akkor adta kezébe ezt a könyvet. „Vidd el magaddal, úgyis fordítottál más izlandi mûveket, talán megtetszik.” – mondta neki. Azóta eltelt pár év, és nemrégiben újra kezébe került ez a könyv, amit megmutatott Kármennek. A folytatásról már a könyvheti bemutató beszélt. Ezen kívül még 45 mûve vár kiadásra.

A könyv szerzõje Singurbjörn Sveinsson (1878-1950) számos mûvet alkotott gyermekek és felnõttek számára, melyek több mûfajt ölelnek fel. Többek között megörökítette gyermekkora emlékeit, írt meséket, novellákat, színdarabokat és verseket. Sokat fordított különbözõ nyelvekbõl; fordításai között rengeteg zsoltár és vers szerepel. Eszperantó nyelvû fordításban, rövidített változatban jelentek meg mûvei. A Szõke fiú meséjét 1911-ben adták ki elõször, gyermekszíndarabként pedig 1972-ben játszották el az Izlandi Nemzeti Színházban. A mû népszerûségét – az izlandi gyermekek körében – bizonyítja, hogy azóta több kiadást is megért.

Egy szép napon a Szõke fiú így szólt apjához: „El akarok menni nagyon-nagyon messze, és az egész világot bejárni.” – kelljünk útra mi is a fiúval, legyünk a történetének részese. Olvassuk el a meséjét…

B.E.2016-06-10 10:54:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül