Ma 2021. 9 20.
Friderika napja van.
Látogatók száma : 50854654    
Honlapkeszites

Gál Sándor, az év erdésze

A rendkívül szerény, ám széleskörû ismeretekkel rendelkezõ szakember 1990 óta a Zalaerdõ Zrt. kerületvezetõ erdésze. Elhivatottsága, szakmája iránti alázata pár perces beszélgetés alatt kiderül. Ápolja, óvja, védi kerületét, a Zalakaros, Galambok környéki természetet, az erdõ növény- és állatvilágát. Gál Sándor 2010 után 2016-ban érdemelte ki ismét az Év erdésze címet.


Egy szakmát, az állandó jelenlétet kívánó hivatást szeretni kell. Az erdészekrõl a közvélemény úgy tartja, dinasztiákról van szó, apáról fiúra száll a természet szeretete. Sokszor valóban beleszületnek az erdészek ebbe a világba. Gál Sándor egy, a kivételek közül.

- A családban nem volt senki erdész. Pest megyében, egy kis faluban, közvetlenül az erdõ mellett laktunk. Barátokkal jártuk az erdõt, ott szerettük meg, és többen is erdészek lettünk a csapatból. A nagyszüleim köztes mûveléssel ápolták az erdõt, szoktak fát szedni, nagyapámmal gombát gyûjtöttünk gyerekkoromban.

- A Pest megyei kis faluból hogyan vezetett az út Zaláig?

- 1986-ban, érettségi után munkát kezdtünk keresni. Akkor még a technikus minõsítõ nem volt nappali tagozatos. A faluban volt egy nálam pár évvel idõsebb erdész, ma is kollégám, az õ révén kerültem ide, Zalába.

- Milyen állomásai voltak ennek a bizonyos útnak Zaláig?

-Otthon is el tudtam volna helyezkedni, de Pest megyében szakosodott erdészek voltak, mindenkinek megvolt a maga szakterülete. Itt viszont a hagyományos kerületek mûködtek, és mûködnek a mai napig. Tehát a saját kerületemben minden munkát én felügyelek – a mûvelés, gazdálkodás, termelés irányítása mind az én feladatom. Annak idején ez tetszett meg igazán.

- A tanulmányok befejezése után nyilván nem lett a pályakezdõbõl azonnal kerületvezetõ erdész...

- Annak idején egyszerûbb volt, a kerületek is kisebbek voltak. Jóval nagyobb létszámmal mûködött az egész rendszer, nem voltunk ennyire gépesítve sem. Manapság már nehéz bekerülni a szakmába, de engem mûszaki gyakornokként vettek fel, nem fizikai állományba. Tehát leendõ kerületvezetõként alkalmaztak a kezdet kezdetén. Három hónap próbaidõ után automatikusan megkaptam a beosztott erdész kinevezést.

- Azonnal ide helyezték, a Zalakaros – Galambok térségbe?

- Az erdészet nyugati oldalán kezdtem, Obornak, Rigyác térségében. 1987-ben bevonultam katonának, a leszerelés után kerültem ide, a megye keleti részére. Akkor itt volt egy üres kerület. Beosztott erdészként álltam munkába 1989 februárjában, 1990. január 1-jén kaptuk meg több kollégával együtt a kinevezést. Azóta kissé módosult a terület, de nagyjából ugyanazon a helyen vagyok, már 26 éve. A kerületem Zalakaros, Zalamerenye községhatároktól egészen fel Orosztony, Nagyradáig, két nagy erdõtömb.

- Milyen története van ennek a vidéknek?

- Ez a veszprémi káptalanok erdõterülete volt, a háborút megelõzõ idõszakban, az államosításkor került állami kezelésbe. Azóta is látszanak az akkori erdõgazdálkodás nyomai. Annak idején õk körülhatárolták, körülárkolták az erdõt, és ezek az árkok még mindig látszanak. A privatizációkor pedig nem merült fel, hogy a terület visszakerüljön papi kezelésbe.

- Milyen állománnyal rendelkezik a kerület?

- A legfontosabb fafaj a kocsánytalan és a kocsányos tölgy. Ezen kívül van bükk, akác – nem túl nagy mennyiségben néhány fenyõféle. Kísérõ fafajokból jellemzõ a gyertyán, juharok, hársak, szilek.

- Idén második alkalommal hirdethette büszkén a Zalaerdõ Zrt., hogy az év erdésze a cég dolgozója. Milyen indíttatásból indul el az ember egy ilyen versenyen?

- A versenyt 2002-ben rendezték meg elõször, akkor gyakorlatilag az összes kerületvezetõ erdészt benevezték a házi versenyre. Aztán a nyertesek mentek tovább a megyei fordulóra - és hasonlóan az ideiekhez -, a gyõztest nevezte a cég az országos döntõre. Ma már ez is másképpen zajlik. A megyei, céges döntõre jelentkezni lehet, én is többször megmérettettem magam. Szinte mindig dobogó közelében voltam a helyi fordulókon, 2010-ben jutottam el elsõ alkalommal az országos versenyre, akkor nyertem, és most 2016-ban ismét.

- Adódik a kérdés, szabadidejében, ha van egyáltalán szabadidõ, mit csinál az Év erdésze?

- A gomba egyébként is a kedvenceim közé tartozik, nem csak a túrákat vezetem, szeretek gombát gyûjteni, sõt fõzni is. Ha idõm engedi, horgászok, néha a vadászatra is marad idõ. Aztán 12 éve zenélek a Karos Fúvósegyüttesben, bár az utóbbi idõszak kicsit sûrû volt, nem tudtam mindig eljárni a próbákra. Aztán képviselõ testületi tag vagyok Galambokon az önkormányzatnál. Mindig elfoglalom magam valamivel, nincs idõm unatkozni.

Vincze Adél2016-06-10 09:30:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül