Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55355701    
Honlapkeszites

Jövõ héten indul a kertszemle

Lezárult a jelentkezés, a jövõ héten megkezdi munkáját a szakmai zsûri a „legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei címû országos versenyre benevezett kertek szemléjével. Idén 79 kerttel neveztek be a kanizsai kerttulajdonosok. Mindezt Tóth Nándor alpolgármester és Dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a „Legszebb kertek” program koordinátora jelentette be a témában tartott sajtótájékoztatón.


Tóth Nándor alpolgármester az elõzményeket felidézve kiemelte: városunk önkormányzata az elsõk között, már 2013 januárjában csatlakozott Karcag város alpolgármesterének, Kovács Szilvia „ötletgazdának” a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával meghirdetett „A legszebb konyhakertek” országos programjához. Ennek során az országos programban megfogalmazottakon túl olyan komplex tervet állítottak össze, mely további célként tûzte ki a helyi lakosság egészséges életmódjának, jövedelem-kiegészítésének elõsegítését, az ehhez szükséges tudás elsajátítását és a közösség fejlesztését.

Már az elsõ alkalommal siker koronázta a Kanizsaiak részvételét – jegyezte meg az alpolgármester, hiszen az „elsõkörös” fordulót is megnyerte a város. A 83 kerttulajdonos 101 kerttel nevezett be a megmérettetésre, és 5 kategóriában hárman kaptak országos díjat Budapesten, az Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

2015-ben 123 tulajdonos 135 kerttel nevezett, és 7 kategóriában 5 országos-, valamint egy Közönség-díjat hoztak el a fõvárosi kiállításról.

A részvétel fontosságáról is szólt az alpolgármester. A zalai, a kanizsai ember mindig dolgos volt, a környék, a „sáskavidék” Zala Megye, de az egész Dél-nyugat Dunántúl éléskamrájaként is szolgált az elmúlt évtizedekben – jegyezte meg. Sajnos, fõként a rendszerváltozás után negatív tendenciák mutatkoztak, egyre többen hagytak fel a zártkertek, kiskertek megmûvelésével. Az a célunk, hogy a pozitív példák, a szebbnél szebb kertek bemutatásával, elismerésével felkeltsük a figyelmet az egészséges életmód, a mozgás, a betegségmegelõzés fontosságára, hiszen ez jövedelem-kiegészítés szempontjából sem elhanyagolható egy család számára. Az biztos, sikeres szereplésével Kanizsa a „Legszebb konyhakertek” mozgalom dunántúli bástyájává vált az elmúlt években.

Dr. Szabados Gyula a jelentkezés tapasztalatairól számolt be, és az elhangzottakhoz pozitívumként hozzáfûzte: a két évvel ezelõtti indítás óta több mint a duplájára nõtt a közösségi kategóriában versenyzõk száma. Idén 7 óvoda és 2 társasház jelezte részvételét. A mini kategóriában is elmozdulás történt, a szinte egy talpalatnyi földjükkel 12-en indulnak versenybe. A jelentkezések számát az áprilisi fagyok is befolyásolták – mondta a koordinátor, s végül bemutatta a kertszemléken közremûködõ zsûrit, melynek tagjai: Nemes Anna, Kálovics Andrea és Németh-Konrád Cecília.

B.E.2016-06-08 10:18:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül