Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358433    
Honlapkeszites

XIX. Zalai Nemzetközi Festõtelepek

Nagykanizsa elsõ alkalommal adott helyet a Zalai Nemzetközi Festõtelepek zárókiállításának, de jó néhány alkalommal házigazdák is voltunk a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Ház révén.

A HSMK Õsze András Galériájában megrendezett ünnepségen a megjelenteket Kovácsné Mikola Mária, az intézmény igazgatóhelyettese üdvözölte. A kiállítást Balogh László, az OKISB elnöke nyitotta meg. Örömmel köszöntötte a nyolc országból érkezett huszonhét mûvészt. A kiállító alkotók révén egy kicsit itt volt Zala megyében Ausztria, Románia, Ukrajna, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Svédország. A mûvészeket Pusztaederics, Tótszerdahely, Hévíz, Resznek, Tótszentmárton, Zalabaksa, Bak, Rédics, és a zárókiállítás révén Nagykanizsa fogadta be ezekben az ínséges idõkben.


A Zalai Nemzetközi Mûvésztelepek egyedülálló kezdeményezés az utóbbi évtizedek alkotótelepeinek történetében –hangsúlyozta többek között Balogh László. Elindításakor a Kárpát-medencei szellemiség és az európai gondolat egyként fogalmazódott meg a szervezõkben. Stíluskényszer sohasem volt, mindenki olyan kifejezési módot valósított meg, ami foglalkoztatta, ami a legközelebb vitte mûvészi mondandója pontos megfogalmazásához.
Dr. Borosán Gyula, a Zaláért Egyesüket elnöke meghívta a jelenlévõ mûvészeket a következõ, XX. alkotótáborba, és abban a reményben köszönte meg a kanizsai kollégák nagyszerû együttmûködését, hogy lesz folytatása a közös munkának. A szeptember 10-ig látogatható kiállítás kurátora Angyal Mária mûvészettörténész. A megnyitó hangulatát Baticz Brigitta, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola növendéke színesítette zongorajátékával.

B.E.2009-08-17 16:39:22


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül