Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047705    
Honlapkeszites

Pehm József zalaegerszegi mûködésének elsõ évtizedeirõl

Hóbor József Elvek, eszmék, egyház – Adalékok Pehm (Mindszenty) József zalaegerszegi mûködésének elsõ évtizedeihez címû kötetét mutatták be a minap a Halis István Könyvtárban. A kötet a késõbbi hercegprímás zalai mûködésének két évtizedérõl ad képet és az eredeti dokumentumok egész sorát is közlõ, így a kanizsaiak számára is érdekes adalékot tartalmaz.


A kötetet Czupi Gyula igazgató mutatta be, és egyben ismertette a Hóbor József által korábban szerkesztett és írt könyveket. Ahogy elmondta, jelen kötet Pehm (Mindszenty) József tevékenységét mutatja be a két háború közötti idõszakban.

Ezt követõen Hóbor József a kötet történetét tárta fel. Kiemelte, a szombathelyi levéltárban talált Pehm Józsefrõl iratanyagot, melyeket, ahogy mondja, a jelek alapján korábban nem kezeltek még, így arra lehet következtetni, hogy elõbb megjelent írások, nem a levéltári anyagokra támaszkodtak. Hóbor József hozzátette, a Pehm József gondolatai Zalaegerszegen tisztázódtak le, és az itt 20 évesen megfogalmazott eszmékhez egész életében ragaszkodott. Konokul kiállt elvei mellett. Az író nem foglal állást, nem kommentál, az olvasóra bízza az értékelést.

V.M.2016-05-24 13:21:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül