Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088898    
Honlapkeszites

Múzeumi világnap gyerekeknek

Gyermekeknek szóló programokkal emlékeznek délután 14 óráig a Múzeumi világnapra a Thúry György Múzeumban. E jeles nap megünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában, Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el.

Elsõ alkalommal 1978. május 18-án tartották meg, azóta már több mint száz ország közel 30.000 múzeuma vett részt ezen az eseményen. Az ünnep célja, hogy e jeles napon komolyabb figyelem irányuljon a múlt emlékeit õrzõ és bemutató intézmények felé.


A Múzeumi világnap nagykanizsai programja az intézmény június elején záruló Betyárok és betyár élet Dél-Zalában címû kiállítására épül. Külföldön már bevett szokás – mondta Lebár Edit mûvelõdésszervezõ, mielõtt egy kiállítás bezárna, a záráshoz is szerveznek programokat. A múzeumi séta közben a gyerekek a mûvelõdésszervezõtõl többek között megtudhatták, azért érdekes ma is a betyárvilág, mert a 19. század néhány évtizedében õk voltak azok, akik a jobbágyok és parasztok világából bekerültek a hírekbe, ismertté váltak, nevük, arcmásuk megjelent a nyilvánosság elõtt. A pásztorok díszítõ mûvészetében úgy ábrázolták õket, mint szabadságban élõ, maga ura emberek. Vágyott közéjük az egyszerû pásztorember, a földmûves, a béres és a cseléd is, ha el volt keseredve. Ki is próbálták ideig-óráig, de mindenki tudta: veszélyes, sok ínséggel, állandó félelemmel járó, legtöbbször magányos élet ez. Az óvodás és kisiskolás gyerekeket még számtalan program várta: színezés, feladatlapok kitöltése és gyermekjátékok, közben az udvaron bepillanthattak a fafaragás és a bõrözés mûhelytitkaiba is.

B.E.2016-05-20 12:20:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül