Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760919    
Honlapkeszites

Hagyományõrzõ táncház-mozgalom kezdõdik Zalaegerszegen

Gyere hezzám guzsalyasba! címmel hagyományõrzõ táncház-mozgalom kezdõdik Zalaegerszegen, a kezdeményezéssel a hajdani táncházak hagyományait, közösségi erejét szeretnék feleleveníteni, újraéleszteni a városban.


Az õsszel kezdõdõ programsorozat keretében havi egy-egy alkalommal négy tájegység - Rábaköz, Szatmár, az erdélyi Mezõség és a gyimesi Csángók - kultúráját mutatják be - mondta el Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes Egyesület elnöke a programot ismertetõ sajtótájékoztatón.

A tematikus táncházi programon a tánctanulás mellett a résztvevõk megismerhetik az adott tájegység kultúráját, megtanulhatják a legkedveltebb népdalaikat, a kézmûves foglalkozásokon pedig mesterek segítségével alkothatnak a tájegységre jellemzõ tárgyakat - ismertette a részleteket Rácz Petra. Az elmúlt évben kísérleti jelleggel, a város támogatásával indult újra a táncház-mozgalom Zalaegerszegen - emlékeztetett Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. A kezdeményezést bevált, nagy volt az érdeklõdés, a tematikus programokhoz az "aktív táncosok", folklórkedvelõ emberek mellett egyre több ember csatlakozott - hangsúlyozta.

Hozzáfûzte: a Zalai Táncegyüttes koordinálásával, városi támogatással a táncházmozgalom tovább folytatódik és vélhetõleg állandó programmá válik Zalaegerszegen.

Az érdeklõdés azt jelzi, hogy a népzene, a népi kultúra mindig "idõszerû" - jegyezte meg Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztály vezetõje.

A táncházi program, a folklór az Egerszeg Fesztiválon is fontos szerepet kap: május 21-én hagyományõrzõ táncosok részvételével Kárpát-medencei verbunkversenyt, vasárnap pedig gyermek és ifjúsági szóló néptáncversenyt rendeznek a Városi Mûvelõdési Központban (VMK). A néptáncversenyre 80 gyermek jelentkezett: a fiuk zalai pörgekalapos-táncos, a lányok pedig zalai gyöngyös-necces címet nyerhetnek el.

A program mindkét nap népzenével, néptánccal, népzenei játékokkal, kézmûves-vásárral, foglalkozással folytatódik: a Dísz téren hagyományõrzõ csoportok lépnek fel, a Zalai Táncegyüttes ad mûsort, a Körtánc AMI (Alapfokú Mûvészeti Iskola) a néptánc szakosai mellett pedig a moderntánc szakos diákok is lehetõséget kapnak a bemutatkozásra.

A hétvégi folklór program szombaton és vasárnap a mûvelõdési központban táncházzal fejezõdik be.

MTI - Kanizsa2016-05-18 05:07:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül