Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416400    
Honlapkeszites

Misztérium és valóság a Kodályban

Palotás Tibor mérnök-alkotó festményei díszítik az intézmény kiállítótermét, Domaföldi Tibor fafaragó munkáival kísérve.


A mûvészek arra valók, hogy közelebb hozzák az emberekhez a valóságot. Ezzel az idézettel kezdte beszédét Lehota M. János, a Polgármesteri Kabinet vezetõje, aki a városvezetés, és Dénes Sándor polgármester nevében mondott köszöntõt a kiállítás megnyitóján. Az esztéta úgy fogalmazott: az idézet egy furcsa paradoxont mutat fel, hiszen azt gondoljuk mindannyian, hogy a mûvészet és a valóság közt van egyfajta szakadék. -Egy város, akár Nagykanizsa közössége több évszázados kultúrával rendelkezik. Hagyománnyal, beágyazódva, vallási, kulturális, mûvészeti tradícióba. Ez a tradíció a mi mélyebb valóságunk. Amirõl általában nincsen fogalmunk a napi rutin közepette - fogalmazott Lehota M. János.

Két olyan tér van azonban az életben, ahol meg tudjuk tapasztalni ezt a mélyebb valóságot. Ez a két magasabb rendû színtér Lehota M. János véleménye szerint a templom és a kultúra otthona. Az esztéta köszöntõjét követõen Lengyák István, a Magyar Kultúra Lovagja nyitotta meg a kiállítást. Mint fogalmazott: a két kiállítót direkt alkotónak titulálja, mert egyikük sem tartja magát mûvésznek. Csupán olyan embernek, akik nagyon szeretnek valamivel foglalkozni, amit – és ezt már én teszem hozzá – igen gyakran mûvészi színvonalon mûvelnek - vélekedett Lengyák István.

A kiállítás megnyitóján a házigazda Mûvelõdési Ház énekkara mellett a Szent Imre Kórus adott mûsort, melynek oszlopos tagja a kiállító, Palotás Tibor is.

A tárlat ünnepélyes megnyitója komplex kulturális élményt nyújtott az érdeklõdõk számára, hiszen a kórus és az énekkar elõadása mellett az irodalom is megjelent. Palotás Tibor és Domaföldi Tibor alkotásai nyitvatartási idõben látogathatók a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház földszinti kiállítótermében.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-05-17 06:40:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül