Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416188    
Honlapkeszites

Pünkösd - A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Az ünnep alkalmából Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor - tájékoztatta Tóth János Csaba, a fõegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.


A pünkösd - a húsvét és a karácsony után - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

Pünkösd napján három fontos esemény történt: "a Szentlélek eljövetele - mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítõje -, az egyház alapítása, és az egész világra kiterjedõ missziós munka kezdete" - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Szentlélek kiáradásának történetét az Apostolok Cselekedetei rögzíti. A leírás szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte õket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különbözõ nyelven beszélõ embereket. Ezáltal született meg az elsõ pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus - vagyis egyetemes - és apostoli - írták.

Hozzátették: Ferenc pápa tanítása szerint "a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, õ az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Õ az, aki minden kereszténybõl egy, a többiektõl különbözõ személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Õ az, aki elõre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról".

MTI - Kanizsa2016-05-13 16:14:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül