Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414957    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Az Országgyûlés elrendelte a népszavazást

Elrendelte kedden az Országgyûlés a kötelezõ betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett.


A parlament 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselõ nem voksa ellenében döntött a referendum elrendelésérõl.
A népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?"
A most elfogadott országgyûlési határozat arról is rendelkezik, hogy a népszavazás lebonyolítására legfeljebb mintegy 4,9 milliárd forint fordítható. Az indoklás szerint ebbõl 500 millió forint a korábban a Nemzeti Választási Iroda rendelkezésére bocsátott forrásból biztosítható.
A Kúria egy héttel ezelõtt utasította el a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítõ határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat, ezzel lehetõvé téve a népszavazást.
Az Országgyûlés most hozott határozatával szemben 15 napon belül lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testületnek 30 napja van a panasz elbírálására.
A népszavazás elrendelésérõl szóló határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni.
Az országos népszavazást a köztársasági elnök tûzi ki 15 napon belül, úgy, hogy az a kitûzés napját követõ hetvenedik és kilencvenedik nap közé, és vasárnapra essen.
Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelezõ betelepítési kvótáról.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter múlt héten azt mondta, elõreláthatólag szeptemberben vagy október elsõ napjaiban lehet megtartani a referendumot.
A népszavazás szükségességét a kormány azzal indokolta: Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.

 

MTI - Kanizsa2016-05-10 11:31:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül