Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338318    
Honlapkeszites

Megkezdõdött a balatoni vitorlás és turisztikai szezon

Az Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjjal megkezdõdött az idei vitorlás és turisztikai szezon a Balatonon.


Balatonfüreden megtartották a nagy hagyományú vitorlabontó eseményt is, amelyen a magyar vitorlássport élõ ereklyéjének, a Kishamisnak a 120. születésnapját ünnepelték - tudatta szombati sajtóközleményében a Magyar Vitorlás Szövetség. Az elegáns cirkáló a legidõsebb, máig vitorlázott hajó a Balatonon, melyet 1896-ban a füredi hajógyárban építettek.
Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság fõtitkára méltatta az elmúlt idõszak eredményeit a sportágban, külön kitérve arra, hogy a riói olimpián a vitorlássportot - a szörfösökkel együtt - öt induló képviseli, míg Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elsõsorban a sportágban elért sikerekrõl beszélt.
Az elsõ ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az effajta ünnepség is fontos szerepet játszott az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bõvítésében. Manapság már jelentõsen hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás. A balatoni vitorlás évad március végétõl november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt - áll a szövetségi közleményben.
Az Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjon 160 hajó állt rajthoz.

 

MTI - Kanizsa


 

 

 2016-05-07 14:44:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül