Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389630    
Honlapkeszites

„Bünteti a rendszer azt, aki dolgozni szeretne”

Az Út a munkához program jelenlegi formájában nem mûködik - mutatott rá pénteki sajtótájékoztatóján a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa, Czomba Sándor.

Néhány napja kormányzati oldalról azt nyilatkozták, hogy javul a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, ám a Központi Statisztikai Hivatal és Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss adatai ennek az ellenkezõjérõl tanúskodnak, a kormány ráadásul figyelmen kívül hagyta a szezonális hatásokat - jelentette ki Czomba Sándor. Elmondta: ma Magyarországon 72 ezer emberrel kevesebb dolgozik, mint egy éve, 83 ezer emberrel több van munka nélkül, és 137 ezerrel többen regisztráltak a munkaügyi kirendeltségen. Nincs munkalehetõség, ráadásul a legnagyobb csökkenés a leghátrányosabb helyzetû régiókban következett be - tette hozzá.
 


A fideszes képviselõ nagy problémának tartja, hogy ennek a foglalkoztatási rendszernek nagyon sokba kerül a fenntartása, ráadásul még nem lehet tudni, hogy a jövõ évi költségvetés mennyi forrást szán a program folytatására. Czomba Sándor ismertette a júliusi adatokat és idézte a kormány korábbi terveit. Elmondta: a rendszeres szociális segélyezettek száma a várt 100 ezer helyett 33 ezer, a közfoglalkoztatásban a számított 66 ezer helyett 86 ezren vannak, míg a rendelkezésre állási állományban a várt 19 ezer helyett 159 ezren.

Czomba Sándor ezen adatok tükrében arra figyelmeztetett, hogy 40 milliárd forinttal többe fog kerülni jövõre az Út a munkához program és az egész szociális ellátórendszer finanszírozása, mint az idén. Feltette a kérdést: honnan lesz plusz 40 milliárd forint?

Czomba Sándor arra is emlékeztetett, a kormány csak most gondolkodik azon, hogy a programba bevonja a versenyszférát, holott a Fidesz már 2008 decemberében jelezte, hogy vegyék igénybe a versenyszféra segítségét - olvasható a legnagyobb ellenzéki párt honlapján.

A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor már az õsszel gond lehet a munkaerõ-piaci alap finanszírozásával.

Hazánk rossz pályán van a gazdaság és a foglalkoztatottság terén, agyonadóztatják azokat, akik az ország terheit elsõsorban cipelik, majd az így befolyt összegbõl olyan munkavégzést, sok esetben látszattevékenységet támogatnak, ami hangulatjavításra ugyan alkalmas, de nem húzza ki a gazdaságot a mély válságból - fogalmazott Czomba Sándor, leszögezve: szemléletváltásra lenne szükség, ehhez pedig kormányváltásra is szükség van.

Forrás: Hír TV. A cikket a http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=282144 oldalon olvashatják.
 2009-08-07 16:26:20


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül