Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51111750    
Honlapkeszites

Ünneplés csaknem 1000 táncossal

Az Eraklin Táncklub Egyesület jóvoltából a borongós idõ ellenére is egy lüktetõ, táncos várossá alakult át Nagykanizsa vasárnap, a KanizsaFest 4. napján. Már kora reggel gyülekeztek a táncosok és az Erzsébet téren, hogy örömet nyújtsanak mindazoknak, akik velük együtt szerettek volna ünnepelni – számolt be Híradójában a Kanizsa Televízió.


A tánc tulajdonképpen egy vers, melyben a mozdulatok a szavak – mondta megnyitó beszédében Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ. Mint fogalmazott: a koronát teszik fel a tánc világnapján résztvevõk a Város Napja rendezvénysorozatára. „Az egész városban népszerûsítik ezt a mûvészeti ágat. Nem csak azért, mert szép és népszerûsítésre érdemes, hanem azért, mert õk szeretik ezt csinálni. Megmutatják, mennyire érdemes a tánccal foglalkozni, a táncot megtanulni. Nem csak azért mert a látvány szép, hanem mûvelni is nagyon jó.” - mondta a politikus.

Valcer Korzó, Tánc Promenád. Vasárnap az autók helyett zenétõl és a táncos lábak ritmusától volt hangulatos a Fõ út és környéke is. De nem csak a város szívében szólt minden a tánc népszerûsítésérõl, az eraklinosok folytatva a tavaly megkezdett hagyományt, a város különbözõ pontjain villantották fel mûfaj szépségét és sokszínûségét. Vasárnap számos helyszínen lehetett látni produkciókat, elõadásokat. A Kiskastély udvarán, az úgynevezett Old Timer udvarban városunk nyugdíjas szervezetei mutatták meg azt, hogyan is kell táncolni, idõsebb korban is. Tarr Ernõ azt mondta: „Mi idõsebbek a fiatalságunkra gondolunk vissza ilyenkor, mikor ezt a szót meghalljuk, hogy tánc. Akkor, amikor fiatalok voltunk, bizonyára mindenki nagyon szeretett táncolni, talán tánc közben találhatta meg a párját is késõbb. Én biztos, hogy így voltam.”

A tánc megünneplésének napján egyéb mûvészeti ágak is helyet kaptak a kanizsai utcákon, az Árkád Galériában és a Valcer Korzón és több pódiumon, hiszen az idei rendezvénynek egy fontos üzenete is volt. A szervezõ, Eraklin Táncklub Egyesület tagjai így tisztelegtek fogyatékkal élõ embertársaink mûvészete elõtt. Lekszikov Csaba az Eraklin Táncklub Egyesület elnöke azt mondta: „Én úgy gondolom, az õ mûvészetük ugyanolyan fontos, ugyanolyan értékes, mint az egészséges társainké. A mai nap folyamán itt lesz velünk a Gördülõ Tánccsoport, akik kerekes székesek, kerekes székkel táncolnak.”A Gördülõ Tánccsoport lelkesedésébõl már a karneváli felvonulás elõtt ízelítõt kaptak az érdeklõdõk, a Kanizsa Centrumnál délután gyülekeztek a táncosok. A látványos menet végighaladt a városon, feldíszített kamionok, szamba táncosok, dobosok, csaknem 800 résztvevõ vonult az Erzsébet térig. Idõközben megálltak, hogy ízelítõt adjanak saját stílusukból, a felvonulás össztánccal ért véget a város szívében.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-05-02 08:33:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül