Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088667    
Honlapkeszites

Nemzetközi Jazznap Nagykanizsán

Április 30-án városunkban idén is megünnepelték az UNESCO által életre hívott nemzetközi Jazznapot. A tervezett rendezvényen kerekasztal beszélgetés, duó koncert és örömzene várta az érdeklõdõket.


A Nemzetközi Jazznap nyitórendezvényének a Jágó Café adott helyet. Itt Vámos Béla zenetanár, a Kanizsa Big Band vezetõje, Tiborcz Iván jazz zenész, a Cserfõ JazzLand mûködtetõje és Halász Gyula a Magyar Jazzkutatási Társaság és a Magyar Jazz Szövetség tagja beszélgetett a jazz jelenérõl, jövõjérõl, a demokrácia, a szabadság és a jazz kapcsolatáról, a jazz-oktatás helyzetérõl. Szó esett a kanizsai jazz múltjáról és arról, hogy milyen értéket is képvisel az, hogy városunk a múlt század 20'-as éveitõl kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de rajta van Magyarország és a világ jazz-térképén.
 

A teljesség igénye nélkül beszéltek azokról a jazzt játszó tehetségekrõl, akiknek a pályája Nagykanizsáról indult, de jelenleg más országok zenei kultúráját gazdagítják. Így Farkas Norbert (bõgõ) New York, Kém Sándor (bõgõtanár) Hága, Simon Balázs (szaxofon) Hollandia, Sinkovics István (zongoratanár) Hannover, Tiborcz András (bõgõ, hegedû) Berlin, Tiborcz Dénes (szaxofon) Essen, Vincze Zoltán (szaxofon) Norvégia. Közéjük tartoznak Gayer Mátyás (zongora) és Varga Dániel (szaxofon) az esti duókoncert fellépõi.
Amint az ismeretes Gayer Mátyás a Graz-i Mûvészeti Egyetem elvégzése után tanulmányait Bécsben folytatja, míg Varga Dániel még Grazban tanul. Közös fellépéseik a Kanizsa Big Band-ben voltak, illetve 2010-ben egy közös CD-t készítettek. Most kifejezetten a Nemzetközi Jazznap alkalmából adtak koncertet. A koncerten jazz örökzöldeket és saját kompozíciókat adtak elõ.

Egyszerûen fantasztikus, hogy a legnagyobb sikert Gayer Mátyás lírai szerzeménye a Jura aratta, aminek az õsbemutatója éppen itt és most Nagykanizsán volt. A két tehetséges fiatal fellépésérõl koncertfelvétel is készült. A Nemzetközi Jazznap utolsó programja sajnos a közremûködõ zenészek betegsége, illetve más irányú elfoglaltságuk miatt elmaradt.

H.Gy.2016-05-02 06:17:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül