Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338430    
Honlapkeszites

Mintegy 2,5 milliárd forintból bõvült és újult meg a keszthelyi Festetics-kastély

Festetics-kastély kiállításainak megújítására, valamint a pálmaház és az egykori Amazon szálló felújítására több mint kétmilliárd forintot, a park eredeti tervek szerinti rekonstrukciójára pedig további 400 millió forintot fordítottak, és ezzel a látogatók számának legalább tíz százalékos emelkedésére számítanak - közölte L. Simon László pénteken Keszthelyen.


A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelõs államtitkára példaértékûnek nevezte a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum most átadott beruházásait.
Mint mondta: manapság jelentõs kihívásnak számít, hogy a fiatalokat mivel lehet kimozdítani az elektronikus eszközök világából, de a látnivalók egymással is "versenyeznek". A Balaton térségében az elmúlt években is egyre több fejlesztés valósult meg, továbbiakra is számítani lehet kormányzati támogatással, és mindez a térség látogatottságának növelését szolgálja.
L. Simon László kifejtette: "az egész nemzeti közösség" javát szolgáló beruházások részeként több mint kétmilliárd forintot fordítottak a kastélybelsõ, az Amazon Ház, illetve a pálmaház felújítására, berendezésére, az új kiállítások kialakítására. A kastélyparkot az 1880-ban, viktoriánus stílusban készült eredeti tervek alapján állították helyre 250 millió forintos európai uniós forrás, illetve 160 millió forint állami kiegészítés jóvoltából.
A fejlesztések ezzel azonban nem zárulnak le, mert már tervezik a kastélypark hátsó traktusában lévõ vadászati múzeum felújítását, bõvítését, illetve az önkormányzat bevonásával a parkot - az 1980-as évek óta - kettészelõ közút "eltüntetését". Ez utóbbi révén, a parkot ismét egybenyitva, egészében körbejárható lenne a kastély hatalmas ingatlanegyüttese - hangsúlyozta államtitkár.
Kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban tíznél is több olyan berendezési és mûtárgy került vissza Keszthelyre, amely egykor a fõúri kastélyban volt. A Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezdeményezésére indult mûtárgyvásárlási program jóvoltából pedig csaknem 10 millió forint értékben három mûtárggyal is gyarapodott a kiállítóhely.
A megnyitón is bemutatott hat, 1817-bõl való aranyozott ezüstpoharat, rajta a Festetics-család címerével, egy bécsi aukción vásárolta meg a magyar állam 6,8 millió forintért. A kastélyban élt Festetics grófnõ, Mary Hamilton faragott márványszobrát a BÁV aukcióján, az állami elõvásárlási joggal élve vásárolták vissza 780 ezer forintért, a 19. század elsõ felébõl származó - az egykori kastélyberendezéshez hasonló - neorokokó szalongarnitúra pedig szintén egy budapesti árverésen került 2,4 millió forintért az állam tulajdonába - sorolta L. Simon László.
Manninger Jenõ, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Zala megyei fejlesztési biztos felidézte, hogy 2010 elõtt is voltak tervek a kastély felújítására, de csak az ezt követõ idõszakban készültek támogatható pályázatok. Hangsúlyozta, hogy a mostani beruházással minõségi fejlesztésekkel gazdagodott a kastély.
"Fájó sebként" jellemezte Manninger Jenõ az egykori Amazon szálló évtizedek óta romos épületét, amely mától a fõúri utazásokat, életmódot bemutató kiállításnak ad otthont, de a Festetics-családot korszerû eszközökkel bemutató kastélybeli új tárlatot is kiemelte. Hozzátette, hogy mindez Nyugat-Magyarország és a balatoni régió legnépszerûbb látnivalójának megújulását szolgálta.
Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója arra is kitért, hogy tavaly csaknem 200 ezer látogatót fogadott a keszthelyi intézmény, és arra számítanak, hogy a veteránautókat és fõúri enteriõröket is bemutató Amazon Ház további 20 ezer látogatót vonz már ebben az évben. A további tervek közt említette, hogy visszaállítják a kastély fõúri ebédlõjét, a parkban pedig díszvízimadaraknak alakítanak ki helyet. Mindez arra szolgál, hogy az 1800-as évekbe "visszatérõ" látogatók úgy érezzék, mintha vendégségbe érkeznének a Festetics-családhoz - mondta Pálinkás Róbert.

MTI - Kanizsa2016-04-30 06:02:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül