Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311471    
Honlapkeszites

Kiszûrik a balesetveszélyes jármûveket

Magyarországnak a Schengeni Végrehajtási Egyezményhez történt csatlakozásával megváltozott az Európai Unión belül betöltött szerepe, ezzel együtt több tekintetben is nõtt a felelõssége. A különbözõ hatóságoknak számos területen többletfeladatokat kell ellátniuk a belsõ határok mentén megszüntetett határellenõrzés miatt keletkezett biztonsági deficit ellentételezése érdekében. Ezzel párhuzamosan a külsõ határokon nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy azok a jármûvek, amelyek már az országba történõ belépés során nem felelnek meg a biztonságos közlekedés feltételeinek, visszafordításra kerüljenek.

 


Tekintettel a fentiekre, a túlsúlyos és rossz mûszaki állapotban lévõ teherjármûvek, autóbuszok forgalomból történõ kiszûrésére, a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevõ jármûvezetõk vezetési és pihenõidejére, a nehéz tehergépjármûvek hétvégi (ünnepnapi) közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok magtartásának ellenõrzésére 2009. június 15-tõl augusztus 30-ig a schengeni külsõ határon, a határterületen, valamint az M7-es autópályán folyamatos ellenõrzésekre kerül sor.

A koordinált és összefogott ellenõrzésekben Zala megyében az alábbi hatóságok részvételével zajlik: Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság, Zala Mezõgazdaági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Hatóság, Állami Autópálya Kezelõ Zrt., Vám- és Pénzügyõrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnoksága, Zala Megyei Polgárõr Szövetség.

A Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság a fent felsorolt szervekkel közösen a július 31-ig eltelt idõszakban a megye területén alapvetõen a schengeni külsõ határszakaszon, illetve az odavezetõ utak mentén 14 fokozott ellenõrzést hajtott végre. Ezek egy része a Letenyei Határátkelõhelyen és annak közelében, valamint az M7-es autópályán kerültek végrehajtásra. Az ellenõrzéseket a nemzeti közlekedési hatóság, a vám és pü., a katasztrófavédelmi igazgatóság, az állategészségügyi hatóság, valamint a polgárõrség bevonásával végeztük. A fenti ellenõrzések alapvetõen az országba belépõ és teherforgalomban közlekedõ jármûvek mûszaki állapotára, a vezetési és pihenõ betartásának ellenõrzésére terjedtek ki. Ezek mellett külsõ szolgáltató igénybevételével ellenõriztük a túlsúlyos és túlméretes jármûvek engedély nélküli közlekedését is.

Az ellenõrzésekben közel 90 fõ vett részt, melynek során 234 tehergépjármû, 22 autóbusz került megvizsgálásra, ebbõl 108 magyar, 95 EU, és 53 harmadik országbeli.

Hat esetben túlmérettel, tizenhárom esetben vezetési és pihenõidõvel és egy esetben veszélyes anyag szállítással kapcsolatos szabályszegés miatt indult közigazgatási eljárás.

Az ellenõrzések eredményeként megállapítható, hogy a jármûvezetõk a tehergépkocsik és autóbuszok mûszaki állapotára és a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevõ jármûvezetõk vezetési és pihenõidejére vonatkozó rendelkezéseket túlnyomórészt betartják. A tehergépjármûvek és autóbuszok az ellenõrzések során biztonságos közlekedésre alkalmas, megfelelõ mûszaki állapotúak voltak.

Zala megyében egyébként az elmúlt évben negyvennyolc tehergépkocsi-vezetõ okozott személyi sérüléses balesetet, melybõl hat halálos, tizenhárom súlyos, huszonkilenc pedig könnyû sérüléssel végzõdött. Az idei év elsõ hét hónapjában megyénkben huszonhat balesetet (a balesetek 9,5%-át) okoztak tehergépkocsi vezetõk.


Csizmazia Péter
sajtóreferens, ZMRFK2009-08-06 16:26:30


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül