Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414941    
Honlapkeszites

Tovább csökkent a kényszertörlések száma az elsõ negyedévben

Javuló trendek figyelhetõk meg a magyar cégvilágban a kényszertörlések, felszámolások és csõdök területén: 2016 elsõ negyedévében kevesebb mint 5300 kényszertörlést regisztráltak, ami közel 40 százalékos csökkenés az elõzõ év hasonló idõszakához képest. Tavaly az éves csökkenés 27 százalékos volt - ismerteti a Bisnode nemzetközi cégminõsítõ jelentésében.


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az idén január-márciusban több mint 30 százalékkal, 2100 alá csökkent a felszámolások száma is 2015 elsõ negyedévéhez képest.
A csõdeljárások továbbra sem gyakoriak, az elsõ három hónapban 12 új csõdeljárás indult, míg az elõzõ év azonos idõszakában 19-et regisztráltak.
Nõtt viszont a végelszámolások száma, január és március között már 3200 fölé került a számuk, több mint 32 százalékot növekedve a tavalyi elsõ negyedévi értékhez képest - írta a Bisnode.
Átrendezõdés történt a szektorok között: bár a vendéglátás kockázatossága csökkent a legnagyobb mértékben, 2,75 százalékponttal, még mindig itt van a legnagyobb bedõlési arány a vállalkozások számához viszonyítva. A negatív lista második helyére ezúttal a fafeldolgozás került, amely egy éve még az ötödik helyet foglalta el - derült ki a jelentésbõl.
Jelentõsen csökkent az építõipar kockázatossága, 2,33 százalékpontot javított a szektor, ezzel a korábbi második helyérõl a negyedik helyre került.
A legkockázatosabb szektorok listájának új tagja a 8. helyen nyitó gumigyártó üzletág, illetve a 10. helyre felkerülõ kommunális tevékenységet végzõ társaságoké lett - írta a Bisnode.
Az egy évvel ezelõtti listavezetõ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye már csak a második legkockázatosabb megye, 3,68 százalékos bedõlési aránnyal Heves megye vette át az elsõséget. A csõdök és felszámolások csökkenõ számának eredményeként minden megyében javuló tendencia figyelhetõ meg az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb javulás a fõvárosban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, mindkét térségben több mint 1,8 százalék ponttal mérséklõdött a bedõlési arány - áll a tájékoztatásban.

MTI - Kanizsa2016-04-28 06:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül