Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046918    
Honlapkeszites

Zalaegerszegen õrzik Kisfaludi Strobl Zsigmond II. Erzsébetrõl készült szobrait

Saját magát gyermekként ábrázoló virtuális képeslappal köszöntötte II. Erzsébet királynõt a Göcseji Múzeum, Zalaegerszegen õrzik ugyanis Kisfaludi Strobl Zsigmondnak két olyan szobrát, amelyet a mai királynõrõl gyerekkorában Londonban készített - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.


Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségére is eljuttatott üzenettel és virtuális képeslappal (http://gocsejimuzeum.hu/hirek/koszontjuk-ii-erzsebet-kiralynot-90-szuletesnapja-alkalmabol) köszöntötte 90. születésnapján II. Erzsébetet a Göcseji Múzeum. A képeslapon a zalai születésû Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) Londonban készített, Erzsébetet még tizenéves hercegnõként ábrázoló két szobra szerepel, amelyek a múzeum gyûjteményében találhatók.

Az életnagyságú, bronzszínûre festett gipsz mellszobor 1936-ban készült és jelenleg is megtekinthetõ a múzeumban. Leírása szerint tízes évei elején járó kislány mellképe, akinek ruhája egyszerû, gallér nélküli. Fejét enyhén balra fordítja, figyelmesen elõre tekint, arca széles, szája keskeny. Nyakig érõ, hullámos haja dús és tömör, jobboldalt elválasztott, elöl ferdén a homlokára fésült. A porcelánból készült, 45 centiméteres lovas szobrot 1937-ben alkotta Kisfaludy, ez a szobra a zalaegerszegi látványraktárban tekinthetõ meg. A múzeumi tárgyleírásban az áll: nyugodtan álló lovon, lovaglóruhában, a fején zsokésapkával ül a fiatal, tizenegy éves hercegnõ. Lába a kengyelben van, két kezével a gyeplõt fogja, elõre néz. Lova a fejét kissé jobbra fordítja, farka a földet söpri.

A Zala megyei Alsórajkon született szobrászmûvészrõl a Göcseji Múzeum honlapján található kislexikon megjegyzi: Kisfaludi 1932 és 1938 között az év középsõ hónapjait Londonban töltötte, ahol önálló mûtermet tartott fent. Az ábrázoltakat enyhén idealizáló, tetszetõs arcmásaival az angol társasági elit - köztük a királyi ház tagjainak - legkedveltebb portrészobrásza lett, néhány év alatt csaknem hetven modellje volt. Híressé vált portréja révén barátságot kötött George Bernard Shaw-val, aki elõszót is írt az 1935-ban Londonban rendezett gyûjteményes kiállítás katalógusához.

MTI - Kanizsa2016-04-27 14:54:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül