Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350322    
Honlapkeszites

Takarékbank: háromszoros növekedés a jelzáloghiteleknél

A takarékok 2016 elsõ negyedévében háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint az elõzõ év azonos idõszakában, és április közepéig közel 1400 csok-kérelmet fogadtak be az integráció tagjainál - közölte a Takarékbank kedden.


A Takarékbank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint hétrõl hétre nõ a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kapcsolódó lakáshitel igénylések száma. A csok-igénylések mellett nõ a jelzáloghitelek iránti kereslet, valamint az értékesítési célú lakásépítési projektek száma is, mindez az ingatlanpiac évek óta nem látott élénkülését jelzi.
A csokot igénylõk valamivel több mint 30 százaléka kérelmezett lakáscélú hitelt a családok otthonteremtési kedvezménye mellé. Az igénylések közel kétharmada használt lakás vásárlására vonatkozik, az igénylõk mintegy 30 százaléka új lakás építésére vagy vásárlására venné fel a támogatást, 5 százalékuk pedig lakáskorszerûsítésre, bõvítésre. A 10+10 milliós kamattámogatott hitelt az igénylõk összesen 10 százaléka választotta. Az igénylõk valamivel több mint negyedének van legalább három gyermeke, vagy vállal legalább három gyermeket a magasabb támogatási összeg reményében.
A Takarékbank várakozása szerint a társasházi projektek egy részének elkészültével, valamint a tervezés alatt álló magánerõs építkezések elindulásával párhuzamosan az év második felétõl akár megtöbbszörözõdhet a csok-igénylések száma.
Az otthonteremtési kedvezményre nem jogosult ügyfelek körében is jelentõs az igény a lakáshitelek iránt. A Takarékok 2016 elsõ negyedévében közel háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban, az érdeklõdés pedig hétrõl hétre emelkedik.
A lakosság mellett az építtetõk részérõl is erõteljes az érdeklõdés, a takarékszövetkezeti integráció tagjainál folyamatban lévõ értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma január óta megháromszorozódott. Míg tavaly összesen 5 ezer, ingatlanfejlesztõk által épített lakás készült el Magyarországon, addig az idén áprilisban csak a takarékoknál folyamatban lévõ, értékesítési célú lakásépítési ügyletek országosan több mint 7000 új lakás építésére vonatkoznak, amelyek finanszírozási igénye meghaladja a 60 milliárd forintot.
A társasház-építési projektek többsége fõként Budapesten és az agglomerációban, illetve a vidéki nagyvárosokban és környékükön koncentrálódik (Debrecen, Gyõr, Zalaegerszeg, Szombathely), a fejlesztési projektek között a száz lakást meghaladó és a négy-öt lakásos társasházi fejlesztések egyaránt megtalálhatóak.
A most induló társasház-építési projektek többségének az átadása várhatóan 2017 elsõ negyedévétõl kezdõdhet meg, a Takarékbank várakozási szerint idén a tavalyinál mintegy 8-10 ezerrel több lakás épülhet Magyarországon, míg 2017-ben ennek akár a többszöröse is reális lehet.

 

MTI - Kanizsa2016-04-27 06:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül