Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51111970    
Honlapkeszites

Rendhagyó anyák napi elõadás a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

Anyák napja alkalmából rendhagyó elõadást tûzött mûsorra Anyajegy címmel a Griff Bábszínház.


A tizenhat éven felülieknek ajánlott, az élet legfontosabb kérdéseirõl - születésrõl, halálról, anyaságról, gyermekvállalásról - szóló bábjátékot április 29-én mutatják be Zalaegerszegen.
Az elõadáson válogatás hangzik el Szabó T. Anna írásaiból: a vers-, és esszéidézeteket, riportokból, interjúkból származó részleteket a szituációkra improvizáló szövegekkel egészítik ki - mondta el az MTI-nek Valentyik Anna, aki egy személyben rendezõje és elõadója a produkciónak.
A bábjátéknak eredetileg a Ha anya lennék címet adta, de a próbák során arra jutott, hogy az Anyajegy jobban tükrözi a mondanivalót.
Bábos eszközökkel fejezi ki, hogy az édesanyának - miközben arra vágyik, hogy gyermeke legyen - milyen félelmekkel kell szembenéznie, hogyan lehet és kell felelõsséget vállalni egy másik emberért.
A képzeletbeli játékhoz fehér, nemtelen, mimikátlan bábot választottak. A születendõ gyermeket bunraku báb jeleníti meg, a három embert igénylõ bábut Valentyik Anna egyedül mozgatja.
A bábelõadáson látható lesz tárgyanimáció is: a történet egy fehér és egy kék kislámpa szerelmével kezdõdik el. A díszlet központi eleme egy ágy, amelynek más-más jelentése van, ha mozgatja, szétszedi vagy elpakolja - magyarázta Valentyik Anna.
Az Anyajegy egy nagyon szép elõadás a gyermekvárásról, az aggodalmakról, a félelmekrõl - fogalmazott Szûcs István bábszínház-igazgató.
A darabválasztás indoklásaként elmondta: a bábszínház nem "életkori sajátosság", eszközvilágával ugyanúgy szólhat a felnõttekhez, mint a gyerekekhez. A Griff Bábszínház ezért arra törekszik, hogy valamennyi korosztályt megszólítsa - fûzte hozzá.
Beszámolt arról is, hogy a Griffben rövidesen elkezdõdik az Aprók színháza. A kicsiknek szóló "baba-színházi projektet" és a felnõtteknek ajánlott anyák napi elõadást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósítják meg Zalaegerszegen.

 

MTI - Kanizsa2016-04-23 15:19:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül