Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411051    
Honlapkeszites

Elindult a hajózási szezon Fonyód és Badacsony között

Ünnepélyes keretek között indult el pénteken a hajózási szezon Fonyód és Badacsony között, ahol a polgármesterek a tavon átkelve megkoszorúzták a Balatont, ittak a vízébõl - amivel a tisztaságát demonstrálták - és beszéltek a második balatoni kompjárat megvalósításának fontosságáról.


Badacsonyban és Fonyódon is kisebb ünnepséggel fogadták az idei szezon elsõ hajóit, ágyúlövésre indult meg az idei hajózási évad. A polgármesterek egy hajóba szállva, a két település között félúton megkoszorúzták a Balatont és elmondták beszédeiket.
Krisztin-Németh László (Badacsonytomaj) hangsúlyozta, hogy a tó északi és déli partján egymással szemben elhelyezkedõ két település kapcsolatát már tíz évvel ezelõtt - balatoni hajózási társasággal - egy háromoldalú együttmûködési megállapodás erõsítette meg. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a szállásadók elõrejelzései alapján a tavalyinál kicsit jobb szezonra számít idén.
Hidvégi József, Fonyód polgármestere kiemelte, mindig akadnak, akik aggályoskodnak a Balaton vízminõségét illetõen. Azzal, hogy ittak belõle, szimbolikusan is ki kívánták nyilvánítani, "a tó soha nem volt ilyen tiszta, mint manapság". Az MTI-nek kifejtette, több okból is nagyon jó szezonra számít Fonyód új turisztikai attrakciói, és programkínálatának bõvülése miatt.
Mindkét polgármester beszélt a második, Fonyód és Badacsony közé tervezett balatoni kompjárat fontosságáról, mind közlekedési mind turisztikai szempontból.
A rendezvényen részt vett Kollár Lajos, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, aki az MTI-nek megerõsítette, továbbra is terveik közt szerepel a Fonyód-Badacsony közötti, második balatoni kompjárat megvalósítása, amely fontos eleme a fejlesztési stratégiájuknak. A kormányhatározatba foglalt balatoni keretbõl 2 milliárd forintot nevesítettek erre a célra, ami nem elég az egész projekt megvalósítására, de az elsõ ütemére, a két település kikötõinek megújítására igen.
A cég vezetõje a következõ hetekben kezd tárgyalásokat arról, milyen más forrásokat lehetne mozgósítani a teljes projekt megvalósításra. A mai árakon további 4 milliárd forintra lenne szükség a beruházás második és harmadik ütemének megvalósításához, ami a kompok beszerzését, és a kikötõkhöz vezetõ szárazföldi infrastruktúra kiépítését jelenti. A vezérigazgató szerint az új kompjárat négy év múlva indulhatna el.

 

MTI - Kanizsa2016-04-22 16:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül