Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358923    
Honlapkeszites

Nemzetközi Jazznap Nagykanizsán

Az UNESCO 2011-ben hozott döntése értelmében minden év április 30-án tartják a Nemzetközi Jazznapot. A világ 195 országában nagyszabású koncertekkel, elõadásokkal, filmvetítésekkel, fórumokkal és kiállításokkal ünnepelnek a jazzt szeretõ emberek. Nagykanizsán az elsõ jazz-világnapi rendezvényre 2014-ben került sor, majd 2015-ben ismét színvonalas programoknak adott helyet a város. Idén a hagyományoknak megfelelõen ismét három helyszínen zajlanak az elõadások, melyek részleteirõl Halász Gyula jazzkutató, a rendezvények szervezõje és moderátora, a Magyar Jazzkutatási Társaság és a Magyar Jazz Szövetség tagja tartott sajtótájékoztatót.


A jazzkutató elöljáróban kiemelte: a Nemzetközi Jazznap 11 órakor kezdõdõ megnyitójának a Jágó kávézó ad helyet. Ezt követõen Jazz, Freedom, World címmel, egy kerekasztal beszélgetés részese lehet a közönség. Tiborcz Iván jazz-zenészt, a cserfõi JazzLand programjainak mûködtetõjét, szervezõjét, Vámos Béla zenetanárt, a Kanizsa Big Band vezetõjét ezúttal Halász Gyula bírja szóra.

A program folytatására 18 órakor kerül sor a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Mûvészeti Iskolában, ahol a Gayer Mátyás (zongora) és Varga Dániel (szaxofon) alkotta duó ad egy különleges koncertet, megismételve az öt évvel ezelõtti szereplésüket. A kifejezetten erre az alkalomra szervezett elõadás egyben élõ koncertfelvétel is lesz, ami egy közösen kiadott CD alapját képezheti.

A rendezvény záróeseménye ezúttal is a Cserfõ hegyen található JazzLand lesz, ahol a Tiborcz Trió adja a nyitókoncertet. Azt követõen pedig a jazz-rajongók hajnalig tartó örömzenét élvezhetnek a helyi és külföldön élõ jazz zenészek társaságában.

Halász Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzetközi Jazznap szellemiségének megfelelõen valamennyi rendezvény ingyenesen látogatható. Hozzátéve azt is, hogy a szponzorok támogatásának köszönhetõen ismét kiderült: van még szellemi potenciál és tartalék a kanizsai jazz-életben.

B.E.2016-04-20 14:45:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül