Ma 2023. 3 31.
Árpád, Benjámin, Benő napja van.
Látogatók száma : 54816104    
Honlapkeszites

Kód került az elsõ várostörténeti táblára

A közelgõ Mûemléki Világnap alkalmából sajtóbemutatóra hívta a média képviselõit Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. Tarnóczky Attila közremûködésével elsõként a Fõ út 9. szám alatti Weiser-házon lévõ várostörténeti emléktáblán helyeztek el kódot. Ettõl a perctõl kezdve a tábla közvetlen kapcsolatba került az internettel.


A helytörténész elképzelése szerint az emléktáblák a város fontos épületeit díszítik, számuk meghaladta a százat. Ez lett az alapja a holmi.nagykar.hu internetes szolgáltatásnak. A „Hol, mi? Kanizsai házak és lakói” címû elektronikus gyûjtemény Nagykanizsáról a város épületeihez kapcsolódóan szól. Az épületek utcákba rendezetten találhatók meg a honlapon. A figyelmes olvasó tehát nemcsak a város színes életével ismerkedhet meg, hanem a történeteket, adatokat, személyeket helyhez is tudja kötni. Csak kattintania kell baloldalt valamelyik utcanévre, vagy használnia kell a névmutatót.
Ha valaki szeretné letölteni a „Hol mi? Kanizsai házak és lakói” 2016-os könyvváltozatát, utcajegyzékkel, névmutatóval, csak kattintania kell.
Ez a munka tudja talán a legtöbbet ma a város történetérõl, épületeirõl. Egyben ez a könyvár internetes szolgáltatásainak egyik fontos darabja. A kódok felhelyezésével a táblák és az internetes szolgáltatás még szorosabb kapcsolatba került. A kód közvetlenül arra a sokrétû tartalomra mutat, mely az interneten elérhetõ, így okostelefon, tablet segítségével azonnal olvasható. A könyvtár ezzel a gesztussal a Mûemléki Világnap eszméjéhez, az épített örökség kanizsai megbecsüléséhez kívánt hozzájárulni.
A könyvtár igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy annak, aki ismeri e munka értékét, talán örömet okozna, ha egy-egy táblára feltehetné ezt a jelet. Éppen ezért, ezt a lehetõséget Nagykanizsa minden lakójának felajánlják.

B.E.2016-04-15 06:20:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül