Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353338    
Honlapkeszites

Rovancs és razzia - állnak elébe

Az SZDSZ rovancsot és razziát akar a fideszes többségû önkormányzatoknál, amelyek véleményük szerint a párthoz közel álló ügyvédi irodáknak, sajtóorgánumoknak adnak szükségtelen megrendeléseket – mondta Halász Gyula ügyvivõvel közös sajtótájékoztatóján Röst János, szabad demokrata önkormányzati képviselõ, városi alelnök.

Röst János szerint hasonló jelenségeket tapasztalnak városunk esetében is.
– A lakosság részérõl is több esetben kaptunk kérdéseket arra vonatozóan, hogy miért kell városon kívüli cégeket olyan feladatokkal megbízni, amelynek elvégzésére az itteni apparátus is felkészült? Miközben a városvezetés azt hangoztatja, kevés a pénz, nehéz gazdasági helyzetben van a város, úgy tûnik, bizonyos dolgokra mégis jut – mondta. Röst szerint országos vonatkozása is van a jelenségnek, hiszen egyre több olyan önkormányzati visszaélésre, gyanús esetre derül fény, ami arra utal, hogy az önkormányzatoktól pénzek áramlanak ki eddig nem tisztázott helyekre. A szabad demokraták meglátása szerint egy modellrõl van szó. Javasolja, hogy a nagykanizsai önkormányzat esetében a Pénzügyi Bizottság tekintse át az önkormányzat gazdálkodását, minden, százezer forint feletti kifizetést vizsgáljanak meg, és az eredmények kerüljenek fel a város honlapjára, továbbá közölje azokat lapunk is.


Röst János a szerinte gyanúra okot adó pénzmozgások közt említette például azt, hogy a jegyzõi pályázat közzététele kapcsán hatvanezer forintot fizetett a város a Hír Tv-nek, illetve a Magyar Nemzetnek. Majdnem kétmillió forintba került a pszichológiai vizsgálat. Budapesti ügyvédi irodák folyamatosan kapnak kanizsai megbízásokat, ezek közé tartozik a polgármesteri hivatal 15 milliós átvilágítása, valamint a bankszámlavezetéshez kapcsolódó, 3,1 millió forintos közbeszerzési pályázati anyag elõkészítése. Röst János azt mondta, túl sok pénzügyi vektor mutat Budapest felé.

– Azt javasoljuk, a fideszes vezetésû önkormányzatoknál az ellenzék gyûjtse ki a gyanús megrendeléseket, vessük ezeket össze, s kiderülhet, hogyan kívánja a Fidesz az önkormányzatok pénzébõl feltölteni a pártkasszát. Ez vonatkozzon az önállóan mûködõ intézményekre is – javasolta Röst János.

 


 


Bizzer András frakcióvezetõ-helyettes reagálásában elmondta, a Röst által emlegetett 15 milliós átvilágításra azért van szükség, mert általa elérhetõ, hogy hatékonyabban mûködjenek, s optimális pénzügyi keretek között a legmagasabb szolgáltatást nyújthassák a város intézményei, köztük a Polgármesteri Hivatal is. A befektetés a hatékonyabb mûködés esetén megtérül. A volt alpolgármesternek az átvilágítással kapcsolatos felvetését pedig nem érti, hiszen a hivatal mégsem világíthatja át saját magát. Rámutatott: a jegyzõi pályázat költségei azt a célt szolgálják, hogy a város végre egy olyan jegyzõt bízzon meg, aki érti is a dolgát, képes ellátni a feladatát, és néhány év múlva nem kell szakmai alkalmatlansága ellenére magas végkielégítéssel megválni tõle, mint ahogy erre korábban számos példa akadt.

– Egyébként a Pénzügyi Bizottság korábbi ülésén Karádi Ferenc képviselõtársam már javasolta, hogy minden szerzõdést vitassanak meg, valamennyi kifizetés kerüljön a bizottság elé, így ez a baloldali javaslat csak a miénket követi. Amúgy meg állunk minden vizsgálat elébe, nekünk nincs mit rejtegetni – mondta Bizzer András, aki ezzel együtt azt is javasolja, hogy az önkormányzat elõzõ tizenhat, de legfõképpen utóbbi négy évét is vizsgálják meg. Emlékeztetett a Thúry-laktanya területén értékesített ingatlanok ügyére, amelyen nyolcvanmillió forintot veszített a város.

Röst János egyébként lapunk kérdésére azt válaszolta: az elõzõ ciklusban is jelentek meg önkormányzati hirdetések a Népszabadságban.

H.A.2007-10-18 12:34:21


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül