Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408568    
Honlapkeszites

Nekünk nyolc?! - Õsbemutató a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Õsbemutatóval zárja a 2015/2016-os évadot a Hevesi Sándor Színház: a Nekünk nyolc?! címû ifjúsági elõadást április 14-én mutatják be Zalaegerszegen.


Turbuly Lilla zalai származású szerzõ a színház felkérésre írta színpadra a Kosársuli és a Viszlát, kosársuli! címû regényeit - mondta el Madák Zsuzsanna dramaturg az MTI-nek.
A színházi szakember szerint az egyfelvonásos darab - és az alapjául szolgáló kisregények - legfõbb mondanivalója, hogy a kiskamaszok miként tudják érvényesíteni az akaratukat, hogy tudnak kiállni saját magukért. A tizenéveseket az iskolában, a családban még gyermekként kezelik, miközben õk már egészen másként látják a világot, mint a szüleik, a tanáraik vagy akár a kortársaik - mutatott rá Madák Zsuzsanna.
A történet valós helyszínen, az egykori nagykapornaki kosársuliban játszódik. Az "egy félidõs játékban" a tizenhárom-tizennégy éves gyermekek mindennapjai, problémái kerülnek fókuszba - ismertette Naszlady Éva, a darab rendezõje.
Érdekes fordulatnak nevezte, hogy a legendás kosársuliban ezúttal a lánycsapat szállt harcba a bajnoki címért, de a kupa elnyerése mellett egyéb konfliktusok is adódnak. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen megoldások születhetnek, ha - a felnõttvilágban fõnökként, gyermekvilágban tanárként - zsarnoki, rossz természetû ember gyakorolja a hatalmat? Milyen lehetõségei vannak a mai gyerekeknek, mit tehetnek, amit még felnõttek is jónak gondolnak - vetette fel Naszlady Éva.
Beszélt arról is, hogy arra törekedtek, hogy a "lelki árnyalatokat" a színészek sokszínûen, ugyanakkor szórakoztatóan vagy éppen fájdalmasan tudják a közönség elé tárni. Arra törekednek, hogy minél hitelesebben mutatassák be a nézõknek, hogy a felnõttek milyen traumát tudnak okozni a gyermekeknek azáltal, hogy figyelmetlenek velük, nem veszik komolyan a problémáikat.
A fõbb szerepeket Kováts Dóra, Barsi Márton, Magyar Cecília, Czegõ Teréz, Wellmann György és Bellus Attila játssza.

MTI - Kanizsa2016-04-11 12:26:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül