Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765532    
Honlapkeszites

A költészet napja - Különleges programokkal ünnepelnek Zala megyében

Irodalmi elõadóestekkel és különleges programokkal ünneplik a költészet napját Zala megyében: Zalaegerszegen maratoni versolvasást, Nagykanizsán vers- és prózamondó versenyt szerveznek.


A rendezvénysorozat Zalakaroson, az Igricek Együttes közremûködésével tartott verses-zenés mûsorral kezdõdik el április 8-án.
A zalai megyeszékhelyen április 9-én adják át a Vers - Tér - Kép címmel meghirdetett költészeti pályázat díjait a Keresztury Dezsõ Városi Mûvelõdési Központban (VMK). Az irodalmi est folytatásaként bemutatják a Tarantella címû színházi elõadást Kaj Ádám rendezésében: a 19. század elején, egy dunántúli birtokon játszódó képzeletbeli történet Dukai Takách Judit költõnõ és Lónyai Erzsébet - Psyché - találkozását meséli el. A költõnõt Bilicsi Mónika személyesíti meg, Psziché - a cigány-grófnõ - szerepében pedig Vámos Vicát láthatja a közönség.
A költészet napján - április 11-én - reggel nyolc órakor maratoni versolvasás kezdõdik a Dísz téren található Díszpinty Gasztro Bárban. A Keresztury VMK Családi Intézetének szervezésében a város polgárai - köztük közszereplõk, költõk, mûvészek, sportolók - olvassák fel kedvenc verseiket. A szervezõk a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a 21. században - amikor már szinte mindenki laptoppal, tablettel, okostelefonokkal járkál - az emberek újra elõvegyék a versesköteteket.
A civil szervezetek (Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület, a Zalaegerszeg Barátai Egyesület és a Nõi Szalon) a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben is tartanak költészetnapi rendezvényt: a közönséget Dinnyés József zeneszerzõ, énekes A templomok lázadása címû elõadására várják.
Nagykanizsán a Kanizsai Kulturális Központ Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni címmel hirdette meg a Nagy Gáspár (1949-2007) versmondó versenyt. Az általános iskolák felsõ tagozatosai és a középiskolások egy-egy Nagy Gáspár verssel, prózával, vagy prózarészlettel és egy szabadon választott 20. századi magyar költõ mûvével készülnek a versenyre - mondta el Kovácsné Mikola Mária igazgató az MTI-nek.
A versenyt április 11-én rendezik meg a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban. A program nyitányaként a résztvevõk a Deák téren megkoszorúzzák a Kossuth- és József Attila-díjas költõ, prózaíró emléktábláját.
Hévízen április 10-én, vasárnap Márai Sándor (1900-1989) születésének évfordulója alkalmából A csodáról. címmel tartanak irodalmi estet. Keszthelyen a költészet napján a Balaton Színház Simándy termében emlékeznek meg az író, költõ újságíró életútjáról: Csányi Zoltán elõadásának címe Éltem egyszer én, Márai Sándor.
A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én tartják.

 

MTI - Kanizsa2016-04-06 10:55:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül