Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388853    
Honlapkeszites

Szállodaszövetség: a vidéki hotelek húzták az országos szállodai teljesítményt januárban

Az országos szállodai teljesítményeket évek óta elõször a vidéki hotelek forgalmának növekedése határozta meg az idén januárban, míg a fõvárosi hotelek teljesítménye mérséklõdött - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által a magyarországi és nemzetközi szállodaipar januári teljesítményérõl készített jelentésbõl.


A vidéki szállodák összes bruttó forgalma 6,8 százalékkal, szobaárbevétele 8,5 százalékkal nõtt januárban, miközben a fõvárosban az összes forgalom 0,9 százalékkal, a szobaárbevétel pedig 0,8 százalékkal kisebb volt a 2015 januárinál. A magyarországi szállodák összes bruttó forgalma 3,6 százalékkal nagyobb volt a bázisnál.
Az országosan jó eredményekben a belföldi vendégéjszakák számának 6,8 százalékos növekedése volt döntõ, ami meghaladta a külföldiek 4,9 százalékos emelkedését. A vidéki szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 6,1, a külföldieké 11,4 százalékkal emelkedett. A balatoni régió szállodáinak forgalma 3,4 százalékkal, szobaárbevétele 10,4 százalékkal nõtt a bázishoz képest.
A jelentés szerint a belföldi kereslet erõsödése a tovább javuló vásárlási kedvnek és a Szép-kártya kirobbanó, 18,9 százalékos bõvülõ felhasználásának tulajdonítható, de szerepet játszottak a vidéki hotelek kedvezményes akciói, továbbá a kedvezõ idõjárás és az olcsó üzemanyagárak is.
A vidéki hotelek a külföldi vendégszám emelkedésében is megelõzték januárban a budapesti hoteleket: a fõvároson kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 11,1 százalékkal, Budapesten csak 2,1 százalékkal nõtt.
Az Európai Unióból érkezõk által a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal, az európai országokból érkezõké 3,3 százalékkal nõtt, az ázsiai vendégek viszont 23,5 százalékkal több éjszakát töltöttek el. A legnagyobb beutazó piacok közül jelentõs, 15,1 százalékos növekedés volt Ausztriából, 15,7 százalékos Csehországból, és 18,5 százalékos Romániából.
A jelentés szerint folytatódott az orosz piac másfél éve tartó leépülése: januárban 15,3 százalékkal csökkent az orosz vendégéjszakák száma. Ugyanakkor az orosz-ukrán konfliktus folytatódása ellenére januárban az ukrán vendégéjszakák száma 23 százalékkal nõtt. A hagyományosan legnagyobb német küldõ piacon is folytatódott az elmúlt évek negatív trendje, az elsõ hónapban a vendégéjszakák 8,7 százalékkal csökkentek.
Januárban eltûnt a 2015 utolsó negyedévében a migránsválság és terrorfenyegetettség miatt a budapesti szállodák teljesítményében tapasztalt, a többi régiós fõvároshoz képest mutatkozó visszaesés. Bár a budapesti hotelek forgalma januárban 2015-höz képest minimálisan csökkent, a hotelek 48,8 százalékos foglaltsága meghaladta a prágai hotelek által elért 47,4 százalékot vagy a bécsi hotelek 48,2 százalékát.

 

MTI - Kanizsa2016-04-06 05:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül