Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319346    
Honlapkeszites

Indul a vadon élõ rókák tavaszi veszettség elleni immunizálási kampánya

Indul a vadon élõ rókák tavaszi veszettség elleni immunizálási kampánya - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága az MTI-vel.


Közleményük szerint a csalétkeket ezúttal is kisrepülõgépekrõl szórják ki április 2. és 16. között az ország területének mintegy kétharmadán. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium csomagolásban található az oltóanyag.
A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, elfogyasztása veszettség elleni védettséget azonban nem ad. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétõl számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom érvényes - tették hozzá.
Az érintett területeken piros színû plakátok tájékoztatják a lakosságot az immunizációs kampányról. További információk, valamint a vakcinázással érintett települések listája - megyei bontásban - elérhetõ a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/aprilis-elejen-kezdodik-a-vadon-elo-rokak-tavaszi-veszettseg-elleni-immunizalasi-kampanya.
A Nébih kifejtette, a veszettség vírusára a vadon élõ és házi emlõsállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertõzés fõ fenntartói a vörös rókák. Köszönhetõen többek közt annak, hogy az állategészségügyi hatóság 1992 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását "zoonózis", azaz állatról emberre terjedõ betegség, 1994 óta nem történt Magyarországon.
A több mint hatszázmillió forintba kerülõ magyarországi program az Európai Unió támogatásával valósul meg. 2016-ban az EU tizenhárom tagállamában zajlik veszettség mentesítési program. Az Európai Bizottság célkitûzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget. A mentesség elérésében, valamint közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelezõ veszettség elleni védõoltásának, emellett javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelõzõ veszettség oltása is - emelte ki közleményében a Nébih.

MTI - Kanizsa2016-03-30 06:45:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül