Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311731    
Honlapkeszites

Pontosabb, gyorsabb kromoszómaanalizáló a zalaegerszegi kórházban

Mikroszkóppal és kromoszómaanalizáló szoftverrel bõvült a Zala Megyei Kórház eszközállománya, a zalaegerszegi önkormányzat hozzájárulásával vásárolt eszközöket kedden sajtótájékoztatón mutatták be a genetikai osztályon.


A zalaegerszegi genetikai labor a regionális feladatok mellett elvégzi a Pécsrõl és környékérõl kért kromoszómavizsgálatokat is. Az új mûszerekkel - a három kamerával és három kromoszómaértékelõ programmal - lényegesen rövidebb a vizsgálati idõ és pontosabb eredményeket tudnak elérni - mondta el Tihanyi Marianna osztályvezetõ fõorvos.
Közölte: Zalaegerszegen évente ezer kromoszómavizsgálatokat végeznek, ezek egyharmadát magzatvízbõl vett mintából. A vizsgálati eredményekkel olyan betegségeket tudnak diagnosztizálni, amelyek hátterében kromoszómahiba áll: ez lehet számbeli eltérés, amikor több vagy kevesebb kromoszóma van a sejtekben, de lehet szerkezeti eltérés is.
Tihanyi Marianna beszélt arról is, hogy a kromoszómahibák jellegzetes klinikai tüneteket okozhatnak: ez lehet értelmi fogyatékosság, fejlõdésbeli elmaradás, szív-, agy- vagy akár veseproblémák is elõfordulhatnak. Ha a magzati életben idõben tudják diagnosztizálni a betegséget, akkor a várandós nõ a párjával dönthet úgy, hogy, ne szülessen meg a beteg gyermek - ismertette.
Hozzáfûzte: a genetikai eltérések szerencsére ritkák, ugyanakkor nagyon fontos, hogy pontosan tudják, mi áll problémák hátterében. A meddõség hátterében is állhat - számbeli vagy szerkezetbeli - kromoszómahiba: ilyen esetekben a pontos diagnosztika segít abban, hogy "milyen irányban induljanak a kezeléssel" - magyarázta a fõorvos.
Halász Gabriella, a kórház fõigazgatója kiemelte, az orvostudomány hihetetlen gyorsan fejlõdik a technológiában, "nincs az a költségvetés sehol a világon", hogy ezt követni lehessen. Közölte, rendkívül fontos üzenete van annak, ha a helyi közösség segíti a kórház mûködését, hiszen minden apró lépés hozzájárul ahhoz, hogy a legmodernebb technikával gyógyíthassák a betegeket.
Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a város polgármestere hangsúlyozta: Zalaegerszeg - bár nem fenntartója a megyei kórháznak - kötelességének és feladatának tartja, hogy a városban mûködõ intézményt támogassa. Az önkormányzat pályázati önrésszel, jótékonysági rendezvények bevételeivel segítette - és a jövõben is támogatja - az intézmény mûködését.
A kórház 13 millió forintos eszközbeszerzését a zalaegerszegi AquaCity Vízicsúszda- és Élményparkban tavaly tartott jótékonysági napon befolyt összegbõl és önkormányzati forrásból finanszírozták, további 10 millió forinttal pedig a Hevesi Sándor Színház elõcsarnokának felújítását támogatták.
 

MTI - Kanizsa2016-03-30 06:41:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül