Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408239    
Honlapkeszites

Tommy Vig: Vallomások, emlékezések a zenérõl, a fiatalságról

Tommy Vig az ötvenes években már érett zenészként hagyta el az országot. Elõbb Ausztriában, majd az USA-ban, mint ütõhangszeres vívott ki nemzetközi tekintélyt. Korábban az ORFF együttes jubileumi koncertjén már élvezhettük játékát városunkban. Ezennel Tiborcz Iván meghívására a Cserfõi Jazz Land-en adott koncertet alkalmi zenekarával. A népszerû vibrafonossal a koncertjét követõen beszélgettem.

- Ön ma nagyon fiatal muzsikusokkal játszott együtt. Volt olyan, akitõl hatvan év korkülönbség választotta el. Milyen benyomást keltettek önben a fiatalok?
- Nagyon nagyra tartom a lelkesedésüket és azt, hogy komolyan veszik a jazz-t, ami nem sorolható a könnyen játszható zenék kategóriájába. Többször tapasztaltam már, hogy az európai és az amerikai jazz sok különbözõséget mutat, vagyis nem ugyanaz. Tovább gondolva a kérdést, azért is csodálatra méltó a játékuk, mivel a mûfaj teremtésekor még gondolatban sem lehettek jelen. A korkülönbség is elgondolkodtató, bár én egyáltalán nem érzem a koromat. Most például húszévesnek érzem magam. Ma is rengeteget úsztam. Ami fontos, rengeteg feladatom, tervem van még.

 

 


- Ilyen alkalmi zenészekkel való koncert után, születnek barátságok, késõbbi együttmûködések. A mostani zenésztársai közül valaki tett önre ilyen benyomást?
- Annyira frissek az élményeim, hogy ez a kérdés még eszembe sem jutott. A kis Hodek Dávid dobos, a maga tizenkét évével szenzációs. Most, hogy így eszembe juttatta, figyelemre méltó volna vele újra színpadra lépni.
- Úgy tudom Ön is csodagyerek volt…
- Igen én négyévesen kezdtem, szintén dobosként. Hatévesen már felléptem a zeneakadémián. Két évvel késõbb már játszottam az akkor híres Csepi jazz zenekarban, lemezfelvételeink is készültek akkoriban. Ez persze a kis Dávid érdemeit egyáltalán nem csökkenti. Õ egy nagyon jó gyerek. Én nem voltam az.
- Bécsben már világsztárokkal játszott. Kikkel?
Kapásból Joe Zawinul jut eszembe, ez még 1956-ban volt. Késõbb azonban Chick Coreával is. Hosszú lenne a sor.
- Az egész életét a muzsika töltötte ki. Sokféle zenét játszott. Szerepet játszottak ebben anyagi megfontolások is?
- A jazz nem a legjobban megfizetett mûfajok kategóriájába tartozik. Játszottam populárisabb zenét is. persze lehet azt is magas színvonalon játszani. Példaként említhetném Rod Steward zenekarát is. Játszottam Las Vegas-ban is. Filmekhez is szereztem zenét. Ezekhez adtam is a nevem. Kétségtelenül mûködik azonban a zenei prostitúció is. Kettõs élet ez, de nagyon szép.

Czene Csaba 2009-07-27 15:14:36


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül