Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353362    
Honlapkeszites

Rendõrségi nem a Civil Mozgalom élõláncos tiltakozására (sajtóközlemény)

http://ots.mti.hu/news.asp?view=2&newsid=56895

Az Alkotmánybíróság elfogadhatatlan ítélete ellen szerettek volna tiltakozni az országgyûlési képviselõk elszámoltatása miatt indított népszavazási kezdeményezés támogatói. Élõlánccal, gyertyával a kézben akarták kifejezni nemtetszésüket a Civil Mozgalom szimpatizánsai. A helyszín a Kossuth tér lett volna.

Mint ismeretes Seres Mária magánszemélyként kezdett aláírásgyûjtésbe tavaly októberben. Kezdeményezését több mint 600 ezren támogatták. A parlament áprilisban már döntött a népszavazásról, ám négy személy megtámadta az országgyûlés határozatát. Ezeket az indítványokat bírálta el az Alkotmánybíróság a múlt héten, továbbá figyelembe vette, hogy idõközben a parlamentben elfogadtak egy törvénymódosítást, amely szintén rendezni akarta a képviselõi javadalmakat. A négy indítványt ugyan elutasította, de az új törvény miatt okafogyottá nyilvánította a népszavazási kezdeményezést.

 


Seres Mária szerint az új törvény továbbra sem teszi kötelezõvé a számlával való elszámolást, viszont megemeli a képviselõk fizetését - így ciklusonként kb. 3 milliárd forinttal kerül többe az adófizetõknek a 386 honatya. Az sem elfogadható, hogy akkor kezdtek hozzá a törvényalkotáshoz, amikor már határozatot hoztak arról, hogy legyen népszavazás. A népszavazásokat alkotmányos védelem illeti meg. Semmiféle beavatkozás nem megengedett még az országgyûlésnek sem, hisz könnyen hozhatnak olyan törvényt, ami értelmetlenné tesz egy népszavazást, de aztán a törvényt bármikor módosíthatják, visszavonhatják. Az, hogy törölték a költségtérítés fogalmát, egyértelmû beavatkozás, és mind a Köztársasági elnöknek, mind az Alkotmánybíróságnak ezt a ténykedést el kellett volna utasítani, ám egyikük sem tette.

A szelíd élõláncos tiltakozást július 23-án, csütörtök estére tervezték, de kérésüket a rendõrség elutasította arra hivatkozva, hogy akadályoznák(!) a forgalmat.
A szervezõk 300 fõt vártak - ám a rendõrség szerint a tömeg felduzzadhat, és akkor elállná a villamos útját, vagy az úttestet. A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a tervezett demonstráció 3 órája alatt akár tízezres nagyságrendû ember közlekedése hiúsulhatna meg. Az õ mozgásszabadságuk a gyülekezési jognál elõrébbvaló - ezért megtiltották a rendezvényt.

- Nem értem hogyan akadályozhatnánk a forgalmat egy Parlament körüli élõlánccal? Ez nem nagygyûlés - nem lett volna színpad, se szónokok, se hangosítás - mondja Seres Mária, aki egyben a Civil Mozgalom vezetõje. - Egymás mellett álltunk volna közvetlenül a Parlament épülete körül. Ám ha nem gyülekezhetünk Budapesten a Kossuth téren, akkor majd gyülekezünk a vidéki falvakban és városokban. Építjük a Civil Mozgalom országos hálózatát, és határozott szándékunk, hogy elindulunk tavasszal az országgyûlési választáson. Végre felelõs képviselõkre lenne szüksége az országnak, nem pedig anyagias politikusokra!
A rendõrség tiltó határozatára Seres Mária így reagált: -- Nem tudom, meddig lehet még feszíteni a húrt
Nem keserített el a hozzáállásuk - viszont a tanulságot levontam.

Budapest, 2009. július 23., csütörtök (MTI -OS)

Kiadó: Civil Mozgalom2009-07-27 09:26:30


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül