Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311705    
Honlapkeszites

NÕK vs. FÉRFIAK: kinek a terepe a magyar konyha?

Majd száz éve március 8-a a nõkrõl szól az egész világon. A Nõnap alkalmából egy hazai közvéleménykutató cég feltérképezte, mennyire tartjuk fontosnak a hagyományosan nõi szerepkörbe tartozó fõzést és hogyan készülnek a párok a konyhában erre a napra. A rövid konyhai helyzetjelentésbõl1 többek között az is kiderült, hogy a magyaroknak több mint a fele (52%) nagyon szeret fõzni.


A 25 és 50 éves korosztály körében készült friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nõk több idõt töltenek a konyhában és még mindig jobban szeretnek fõzni, mint a férfiak. A házimunkák azonos arányú felosztásával viszont mindkét nem egyetért.

Átlagosan napi 58 perc a konyhában
Hazánkban a nõk hétköznap 58 percet, hétvégén 107 percet töltenek átlagosan a konyhában, az ellenkezõ nem képviselõi pedig ennek kevesebb, mint felét, hétköznap 26 percet, hétvégén 42 percet. Az étkezésre fordított idõben nincsenek ilyen nagy különbségek a két nem között. Elmondható azonban, hogy a férfiak hétköznaponként este több idõt fordítanak az étkezésre, mint a nõk, és inkább csak hétvégén jellemzõek a közös étkezések.

Kinél van a fakanál?
A „gyengébbik nem” képviselõinek csaknem kétharmada, míg a férfiaknak mindössze 37%-a állítja azt magáról, hogy nagyon szeret fõzni.
A nemi szerepekkel kapcsolatos attitûdök vizsgálata is a fentieket erõsíti. Párválasztásnál nem különösebben szempont az, hogy a leendõ partner tud-e fõzni vagy sem, bár a férfiaknak ez fontosabb, mint a nõknek.
Azzal az állítással, hogy a konyhai teendõk ellátása nõi feladat, közel fele-fele arányban értenek egyet a megkérdezettek, noha itt is megfigyelhetõ, hogy az egyetértõk aránya a férfiak körében egy kicsit magasabb. A konyhai teendõk közül a fõzést 52% közös feladatnak, míg 46% inkább a nõinek tartja, ennek megítélésében nem mutatkozik eltérés a nemek között.

 

Férfi a konyhában!
A konyha nálunk is az édesanyám felségterülete volt, de gyerekkoromban szinte minden nap ott álltam mellette és néztem, hogy hogyan áll össze az a csoda, amit az asztalra tesz. Szerintem az nem kérdés, hogy ma már a férfiaknak is ki kell venniük a részüket a házimunkából. Nekem természetes volt, hogy én a fõzést választom. Különösen az elmúlt pár évben vált a szenvedélyemmé, mert számomra ez alkotás, ami tökéletesen kikapcsol. Ma már nálunk megfordult helyzet a magyar átlaghoz képest, mert a konyha az én terepem lett, sokkal többet sütök-fõzök, mint a párom. Persze nagy terveim is vannak ezzel, de egyelõre a szûk körû elismeréseket is boldogan gyûjtöm be otthon! Tényleg csak biztatni tudok mindenkit, hogy bátran fogjon fakanalat és kezdjen el kísérletezni az ízekkel. A „házi” Michelin-csillag a férfiak számára is elérhetõ!” – mondja a gasztroblogger Sass Dani, a Konyhafõnök legutóbbi szériájának döntõse.

Egyéb feladatok a háztartásban
A felmérés során arra is fény derült, hogy a magyar férfiak és nõk véleménye nem tér el jelentõsen egymástól a háztartási munkák megosztásáról.
A mosogatást és a takarítást közel minden harmadik válaszadó tartotta inkább nõi, míg kétharmada közös feladatnak. A bevásárlást és a közös programok szervezését a nagy többség szintén közös feladatnak érzi. Az egyedüli tevékenység, amit zömmel inkább férfi feladatnak tartanak, az a lakásban elvégzendõ kisebb javítások és a barkácsolás.
A nõi és férfi válaszadók között egyetlen „konfliktus” a családi kassza kezelése körül alakult ki. A válaszadók kétharmada közös feladatnak tartja a házi költségvetés kialakítását, azonban a férfiak negyede és a nõk 37%-a inkább a saját neméhez sorolná a pénzügyek feletti döntés jogát.
Azzal, hogy a házimunka ugyanannyit ér, mint a fizetett munka, a nõk valamivel markánsabban értenek egyet, mint a férfiak, bár szerencsére az „erõsebbik nem” is értékeli az otthon elvégzett munkát, mert az õ többségük is ezen az állásponton van.

Nõnapkor igen?
A nõnap kiváló alkalom lehet arra, hogy a fentiek alapján kirajzolódó szokásokon a férfiak változtassanak. A párkapcsolatban élõ nõk 84%-ának jólesne, ha nõnap alkalmából a párjuk fõzne nekik. Ezzel szemben a válaszadó párkapcsolatban élõ férfiak mindössze 20%-a tervez ilyen jellegû meglepetést.
 2016-03-08 11:30:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül