Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396109    
Honlapkeszites

A közszférában nincs különbség a nõk és a férfiak fizetése között

Magyarországon a közszférában lényegében eltûnt a különbség a nõk és a férfiak bére között, azonban a magánszféra és a piaci viszonyok világában ez az esélyegyenlõség még nem teljesen érvényesül - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy szakmai fórumon.


Varga Mihály a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szervezésében rendezett konferencián hozzátette: ezen a téren még van teendõje a kormánynak, de a kabinet elkötelezett amellett, hogy semmiféle különbség ne legyen.
Elõadásában a miniszter kiemelte, a turizmus rekordévet zárt tavaly, és ebben a jó eredményben a nõk kulcsszerepet játszottak.
Felidézte, a kormány eddigi intézkedései nagyban segítették a nõk munkába állását, azt, hogy ne kelljen választani a munka és a család között.
A vállalkozó nõk, nõi vezetõk a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten címû konferencián Varga Mihály azt mondta, ebben az ágazatban döntõ a nõk foglalkoztatása, a vendéglátóipari szakszervezet szerint a nõi vezetõk aránya 30 százalékos. Hozzátette: az unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a nõk foglalkoztatása 2010 és 2015 között.
Varga Mihály elmondta, a bruttó hazai termékben a turizmus részaránya 10,3 százalék volt, a szállásdíj-bevételek a 2014-es rekordévhez képest 12 százalékkal nõttek.
Hangsúlyozta, a SZÉP-kártya megmarad, és a kormány bízik abban, hogy egyre többen fogják használni.
Varga Mihály kiemelte, Budapest szerepe kiemelkedõ a turizmusban. A külföldi vendégek kétharmada Budapestre érkezett, és a fõváros realizálta a kereskedelmi szálláshelyek összes bevételének 45 százalékát.
Varga Mihály azt is el mondta, a visegrádi országok között Magyarországon a legkisebb a férfiak és a nõk fizetése között a különbség, de van még tennivaló ezen a területen.
2010-2015 között másfélszeresével nõtt a külföldiek által a fõvárosban eltöltött vendégéjszakák száma, 2015. pedig az évtized legsikeresebb turisztikai szezonja volt a fõvárosban - közölte Tarlós István fõpolgármester. A gazdasági ágazatok között kimagaslóan teljesített a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás - tette hozzá.
Elmondta, 2015-ben 495 ezerrel, 6,9 százalékkal nõtt a Budapesten regisztrált vendégéjszakák száma, ezzel az országos növekedés 80 százalékát Budapest produkálta. 2015-ben Budapesten a szálláshely és vendéglátás területén 39 ezer ember dolgozott, 8 százalékkal több, mint egy évvel azelõtt - tette hozzá.
Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke elmondta, a turizmus az Európai Unió szerint is kulcsfontosságú ágazat, az EU GDP-jének 10 százalékát, az uniós munkahelyek egy tizedét adja, 13 millió embert foglalkoztat a terület.
Kijelentette, a turizmus olyan terület, ahol a nõi foglalkoztatásnak van jövõje, rendkívül intenzíven növekszik 2010 óta a nõi foglalkoztatottak létszáma a szférában. Az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban 50, Spanyolországban 41, Olaszországban 39 százalék a nõi foglalkoztatottak aránya a turizmusban, mégpedig azért, mert ez a terület biztonságos, kiszámítható, rugalmas, jó kereseti lehetõséget nyújt, jobban össze lehet hangolni a munkahelyi és az otthoni tevékenységet és könnyebb megvalósítani a részmunkaidõs foglalkoztatást is.
Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a BVK továbbra is azon dolgozik, hogy hozzájáruljon a fõvárosban mûködõ vállalkozások segítéséhez, azok bõvüléséhez, így Budapest fejlõdéséhez.
Említést tett arról a mikrohitelezési rendszerrõl, amelyet a józsefvárosi önkormányzattal közösen fejlesztettek ki, és a lényege, hogy a helyi vállalkozásoknak 2,9 százalékos kamattal nyújtanak maximum 10 millió forintos hitelt. Kiemelte, hogy ezt a hitelt a nõi vállalkozók és a 40 év alattiak 2,4 százalékos kamattal vehetik fel.
Szalai Piroska elmondta, van még mire figyelni, így például a 25 év alatti pályakezdõk, az 55 év felettiek foglalkoztatására, a kisgyermeket nevelõk elhelyezkedésére, valamint bõvíteni kell a részmunkaidõs foglalkoztatási lehetõségeket.

MTI - Kanizsa2016-03-08 05:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül