Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983737    
Honlapkeszites

Mohosz: több mint 25 ezer hektárral nõtt a horgászható vízfelület

Az új jogszabálynak köszönhetõen néhány hete több mint 25 ezer hektár vízterület került a horgász szervezetek hasznosításába, a 330 ezer horgász által használható teljes terület így már eléri a 44 ezer hektárt - mondta Szûcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke az MTI megkeresésére.


A Mohosz elnöke utalt rá: a szaktárca tavalyi döntése alapján több mint 400, december 31-én lejárt hasznosítási ciklusú halgazdálkodási vízterületen szerezhette meg a Mohosz a halgazdálkodási haszonbérleti jogot 2030. december 31-ig.
A korábban elfogadott törvényi rendelkezés értelmében horgászati célú hasznosító, egyben alhaszonbérlõ csak horgász szervezet (Mohosz-tagszervezet, vagy tagszervezet horgász egyesülete), illetve ezen szervezetek társulása lehet. Az alhaszonbérlõ egyben a halgazdálkodási jog jogosultja is, így joga és kötelessége a felelõs gazdálkodás. Ezt a tulajdonos nevében eljáró állami szervek, a területileg illetékes kormányhivatalok, valamint a Mohosz ellenõrizheti.
Szûcs Lajos közölte: a horgászattal kapcsolatos információk nyilvánosak és a horgászok által könnyen hozzáférhetõk lesznek. Az átállás, valamint a vállalások részidõs teljesítésének értékelése elsõ alkalommal idén november 30-ig, ezt követõen pedig a halgazdálkodási tervvel egyezõen, ötéves ciklusonként várható. Az elõzetes egyeztetések után szintén folyamatban van a horgászcéllal hasznosított vizekre vonatkozó természetvédelmi és vízügyi elõírások, fizetési kötelezettségek egységesítését megcélzó keret-megállapodás megkötése is az illetékes minisztériumokkal. Szövetségi célkitûzés az is, hogy a különbözõ hasznosítói jogokat és a kötelességeket arányosítsák és egységesítsék.
A Mohosz elnöke beszélt arról is: a területi jegyek árát alapvetõen a horgászvíz haszonbérlõje határozza meg, ennek mértéke nagyban függ a horgászvíz jellegétõl, a fogási esélyek és a horgászati lehetõségek színvonalától. Az általánosan elfogadott alapelv az idei évre az, hogy a területi jegyárak ne emelkedjenek az elõzõ évhez képest.
Jelezte: a választmány határozata szerint 2017-tõl meg kell teremteni annak lehetõségét, hogy a Duna és a Tisza élõ szakaszai esetében maximum 3-3 szakaszra legyenek bontva a területi jegyek, illetve legyen lehetõség összevont dunai, illetve tiszai területi jegy kiadására is.
Hozzátette: a Mohosz több mint 1000 horgász egyesületen és 28 tagszervezeten, valamint 4 speciális jogállású tagon keresztül - az agrártárca stratégiai partnereként - látja el 330 000 horgász és 1500 kisszerszámos halász országos érdekvédelmét és érdekképviseletét.
Szûcs Lajos emlékeztetett: a Mohosz nem kívánja kötelezõ általános iskolai tananyaggá tenni a horgászatot, annak lehetõségét csak, mint választható elfoglaltságot kínálta fel az iskoláknak, a holland példát alapul véve. Hollandiában ugyanis sok általános iskolás tanulhatja meg a horgászat alapjait ingyenesen, erre már Magyarországon is van példa egyes nyári táborokban, a Mohosz ezt a lehetõséget szeretné továbbfejleszteni - mondta a Mohosz elnöke.

 

MTI - Kanizsa2016-02-26 05:29:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül