Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357231    
Honlapkeszites

Orbán: népszavazást kezdeményezett a kormány kvótaügyben

A kötelezõ betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezte a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében.


 "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?" - ismertette a referendum kérdését a kormányfõ.
Beszámolt arról, hogy kabinetfõnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.
A kérdés azt jelenti - fejtette ki Orbán Viktor -, hogy a kötelezõ betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyûléstõl, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselõin kívül senki más nem dönthet.
Az is köztudott, hogy az Országgyûlés elutasítja a kötelezõ kvótát, így aki tiltakozik ellene és nemmel szavaz majd a népszavazáson, az valójában egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és utasítja el a Magyarországra történõ kötelezõ betelepítést - emelte ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor szerint a magyar kormány által választott út, a népszavazás útja egy "európai dolog", az európai politika része, ezért - mint fogalmazott - "jó szívvel ajánljuk másoknak is".
Európa egyik legfõbb értékeként hivatkozott a demokráciára, megjegyezve: az Európai Unió is a demokrácia pillérein áll. "Ez pedig azt jelenti, hogy nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövõ nemzedékek életét is meghatározó döntéseket" - hangoztatta, jelezve: a kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát is.
A kormány úgy látja, hogy erre nincs felhatalmazása sem az uniónak, sem az európai vezetõknek, semmiféle európai testületnek sem - szögezte le Orbán Viktor. A kormányfõ felvetette azt is, hogy az európai embereket eddig senki sem kérdezte meg arról, hogy akarják-e, elfogadják-e vagy éppenséggel elutasítják a kötelezõ kvóta bevezetését.
Orbán Viktor a népszavazást azzal indokolta, hogy döntésükkel egy közhangulatnak engedtek. "Úgy érezzük, hogy az emberek hozzájárulása nélkül bevezetni a betelepítési kvótát nem más, mint visszaélés a hatalommal" - fogalmazott, kifejtve: meg kell kérdezni az embereket, ahogy az uniós csatlakozás esetében is történt.
Kérdésre azt is kifejtette: alapvetõ, meg nem kerülhetõ, a magyar politika lényegét adó kérdésrõl van szó, vagyis arról, hogy dönthet-e a magyar emberek helyett bárki más arról, hogy "mi magyarok kikkel éljünk, kikkel ne éljünk együtt". Értékelése szerint a referendumnak van európai összefüggése, az kétségkívül a szabad nemzetek szövetsége koncepciót erõsíti - szemben az európai egyesült államokéval -, ahogy a brit népszavazás is.
A kormányfõ arra a kérdésre, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, lemond-e a kormány, azt felelte: ezt még nem vitatták meg. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd 

MTI - Kanizsa2016-02-24 14:56:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül