Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320297    








Honlapkeszites

Fidesz: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Nemrégiben a Fidesz sajtótájékoztatón "válaszolt" a közelmúltban napvilágot látott sajtótájékoztatókra és megjelenésekre.

Elmondták, ha a polgármester, vagy szövetségesei mondanak valamit, erõs kritikával kell  fogadni, hiszen több alkalommal elõfordult már, hogy nem mondtak igazat, és ezt tették a múlt heti sajtómegjelenésükben is. 

- Nem mondtak igazat, ezért minden szavukat határozottan visszautasítjuk. Polgármester úr és koalíciója néhány tagja múlt heti kirohanásának nincs köze a valósághoz, minden szavuk indulatot, személyek elleni indulatot sugározz. Nézzük mi a valóság! Sajnálatosnak tartjuk, hogy Nagykanizsa polgármestere nem ismeri pontosan az SZMSZ-t, hiszen ha ismerné, akkor a július 7.-ei közgyûlésrõl, illetve annak összehívásáról nem tenne olyan kijelentéseket, amelyek nem állják ki az igazmondás próbáját.


- Nagykanizsa Megyei jogú Város SZMSZ-e, amelyet az Önkormányzati törvény szerint, a képviselõ testület minõsített többsége fogadott el, egyfajta jogként lehetõséget teremt a bizottsági elnökök többsége számára, hogy soron kívüli közgyûlést hívjanak össze: 8. § (11) bekezdés. A pontos leírásból három dolgot érdemes kiemelni: azonnal, köteles, megjelölt idõpontra. A köteles szó jelentése miatt a polgármester is köteles lett volna a megjelölt idõpontra összehívni a bizottsági elnökök által kezdeményezett közgyûlést. Itt nincs mérlegelési joga a polgármesternek, ha az SZMSZ alapján akar eljárni. Már csak ezért is értelmetlen lett volna a polgármestert a szabadságáról visszahívni, hiszen az SZMSZ alapján nem volt mérlegelési helyzetben és egyben az õt – a törvény adta jogánál fogva - helyettesítõ alpolgármester sem, aki egyébként a polgármestert annak távolléte esetén teljes hatáskörrel helyettesíti. Az sem lehet kifogás, hogy a polgármester egy héttel késõbbre soron kívüli közgyûlést tervezett, hiszen az SZMSZ egyértelmûen kimondja, hogy a bizottsági elnökök szabják meg az általuk kezdeményezett közgyûlés pontos idõpontját. A július 7.-ei közgyûlés - polgármester általi - visszavonásáról pedig az mondható el, hogy egyszerûen ilyen lehetõség nincs megfogalmazva sem az SZMSZ-ben, sem az Önkormányzati törvényben. Egy már összehívott közgyûlést nem lehet visszavonni, erre nincs jogi eszköz. Ráadásul az adott esetben a közgyûlés visszavonásának kísérlete SZMSZ ellenes volt, hiszen a már korábban említett szabályozás miatt kötelezõ jelleggel meg kellett tartani a július 7.-ei közgyûlést és pont az elmaradása lett volna SZMSZ sértõ. A július 7.-ei közgyûlésre azért is szükség volt, hogy végre befejezõdhessen a vízmû körüli botránykeltés. Természetesen a felmerülõ kérdéseket mindig ki kell vizsgálni, de ez a Felügyelõ Bizottság feladata, amelyet el is végez. A felesleges – sajnos azt kell mondani, hogy a polgármester személyek ellen irányuló indulata, ellenszenve miatt kialakult - hangulatkeltés viszont nem szolgálja a vízmû érdekét, hisz fontos, hogy a vízmû vezetése, nyugodt körülmények között, objektív értékelés alapján végezhesse a feladatait.



2009-07-15 12:50:51


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül