Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408337    
Honlapkeszites

III. Miklósfai Pálinkamustra

Szombaton került sor Miklósfán a Pálinkamustrára, amelyet harmadízben rendezett meg a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör – írja blogjában Imreí Ferenc.


Volt némi aggodalom a vezetõségben, amikor a zsûri bejelentette, hogy a jogszabályi változások miatt csak a bejelentett pálinkafõzõk termékeit várják zsûrizésre.
Az aggódásra rácáfoltak a gazdák azzal, hogy 25 párlatkészítõ részérõl rekordszámú, 58 párlatminta került nevezésre!
A fajták sorba rendezése során kiderült, hogy továbbra is a körte és szõlõ alapú pálinkák jelentik a nevezések derékhadát, de különlegességekbõl sem volt hiány.
A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a címkék között. A megszokott birs, körte, kajszi, meggy, málna és törkölyök között szerepelt füge, paradicsom, fekete szeder, bodza, jonatán alma, vegyes borseprõ, noah, izabella és más borszõlõ is.
A megszokott zsûri, Komoróczi Lajos, Szántó András, Lenkeiné Pásti Katalin kiegészülve Ábrahám Jánossal, akik két csoportban nagy lendülettel kezdtek a bírálatba. Nehezen születtek az arany minõsítések, de lehet csak azért, mert a "nagyágyúk" a végére maradtak...
A végsõ számvetés során kiderült, hogy talán még szebb eredmények születtek, mint a korábbi nagyon jók!
21 arany, 19 ezüst, 8 bronz, 9 oklevél és egy dicséret került kiosztásra. az utóbbit a paradicsom kapta, mint nem gyümölcs párlat.
A zsûri tagjainak értékelése hasznos tapasztalat és további biztatás volt mindenkinek, hiszen a minták 69 százaléka így is minõsített arany-ezüst kategóriájú lett. Nem szerepeltek most jól a vilmoskörték, nekik nem kedvezett a tavalyi évjárat. Viszont a szõlõ és törköly párlatok valóban kiválóak lettek. Komoróczi Lajos külön felhívta a figyelmet a borseprõ párlatokban rejtõzõ lehetõségekre!
A legutolsó pillanatig bizonytalan volt az öt legjobb pálinka közötti végsõ összevetés eredménye.
Végül a zsûri úgy ítélte meg, hogy ez évben a Miklósfa legjobb pálinkája címet Koncz Tivadar fekete szeder párlata érdemelte ki.
A szakmai különdíjat Gárdonyi József bodza párlata kapta.
A nap szenzációjaként Gárdonyi József 7 arany oklevelet tarthatott a kezében, mivel mind a hét nevezett mintája arany minõsítést kapott!
A gazdák kézhez kapták mintáik szakmai bírálati lapjait és a miklósfai asszonyok ízletes vacsorája után még személyes értékeléseket tartottak.
A zsûri arról is tájékoztatta a közönséget, hogy nem mindenhol ilyen kvalitások és eredményesség mellett zajlanak a mustrák. A hasznos gyakorlati tanácsok után elhangzott: jövõre Veletek ugyanitt! Úgy legyen!
 

A teljes bejegyzés itt érhetõ el.
 

imreiferenc.blogspot.hu - Kanizsa2016-02-23 06:11:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül