Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54777119    
Honlapkeszites

Tavaszi Mûvészeti Fesztivál idén is

A hagyományoknak megfelelõen idén is megrendezi a Kanizsai Kulturális Központ a Tavaszi Mûvészeti Fesztivált. Három helyszínen, két hétig, kilenc programmal várják az érdeklõdõket. A programokról, illetve a fellépõkrõl sajtótájékoztató keretében számoltak be.


Ahogy Kovácsné Mikola Mária igazgató elmondta, a kulturális rendezvénysorozat az 1990-es években indult útjára a Hevesi Sándor Mûvelõdési központ szervezésében. A tavasz, a megújulás jegyében csokorba kötötték a nívós programokat. Az évek során a kezdeményezés töretlenül fejlõdött, egyre népszerûbbé vált a városban, olyannyira, hogy 1998-ban fesztivállá nõtte ki magát.

– A fesztivál elismertségét jelzi, hogy az esemény szervezõjeként felvételt nyertünk a Magyar Mûvészeti Fesztiválok Szövetsége tagjai közé – részletezte az igazgató.

Majd hozzátette, a Kanizsa Kulturális Központ létrejöttével, 2008-tól bõvült a nagykanizsai Tavaszi Mûvészeti Fesztivál eseményeinek otthont adó helyszínek száma, de továbbra is a kulturális-mûvészeti értékekre helyezték a hangsúlyt. Továbbá a sorozat a mai napig lehetõséget ad a helyi tehetségek, értékek felmutatására is.

A költségvetés idén több mint három millió forint, melyhez támogatást biztosít az önkormányzat. A közel két évtizedes múltra visszatekintõ, tavaszköszöntõ kulturális programsorozat ez évben is két hetet ölel fel. Március 11-23. között kilenc különbözõ rendezvényen, számos szereplõ lép majd színpadra a Kanizsai Kulturális Központ intézményegységeiben. Az idei fesztiválon szinte valamennyi mûvészeti ág képviselteti magát, így a fotómûvészet, a népzene, a néptánc, a jazz, a komoly- és a könnyûzene, az irodalom, valamint a színházmûvészet.

– A programban nem csupán országos és nemzetközi hírnevû mûvészek és együttesek, hanem a helyi mûvészeti élet kiválósága is szerepet kap. A hagyomány és a minõség kötelez bennünket, szervezõket. Bízunk abban, hogy ez alkalommal is színvonalas fesztiválprogrammal örvendeztethetjük meg a kultúrát, mûvészeteket kedvelõ, kedves közönséget – mondta Kovácsné Mikola Mária.

Ezt követõen Marics Zsuzsanna mûvelõdésszervezõ és Baráth Yvette számolt be részletesen a fesztivál programjairól. A programok sora március 11-én (17:30) a HSMK-ban a 60 éves Kanizsa Fotóklub kiállításával veszi kezdetét, majd 19 órától a Magyar Állami Népi Együttes mûsorát tekintheti meg a nagyközönség.

Másnap a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban a Balázs Elemér Group és az Alba Regia Kamarazenekar lép színpadra jazz koncertjével. Március 15-én családi játszó- és táncház lesz ugyanitt, a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban, majd március 16-án a Péterfy – Novák Éva Egyasszony címû könyvébõl készült színházi elõadást tekinthetik meg a Medgyaszay Házban. Az Egyasszony igaz történet, mely tragikus és egyben felemelõ példázat.

Két nappal késõbb, március 18-án a HSMK-ban a Mobilmánia koncertjével várják az érdeklõdõket, míg 19-én a Farkas Ferenc Énekegyüttes lép színpadra. Az együttes erre a mûvészeti fesztiválra különleges programmal készül, melynek neves közremûködõje Elek István jazz-szaxofonmûvész. Továbbá egy kortárs litván zeneszerzõ különleges hangzásokat tartalmazó, Magyarországon még nem elõadott darabjaiból is bemutatnak párat. Március 22-én Hernádi Judit zenés estjére várják a közönséget a HSMK-ba, míg a programok sorát március 23-án a Háy Come Beck zenés est zárja a Medgyaszay Házban.

A jegyek február 23-tól kaphatók.

V.M.2016-02-22 12:00:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül